Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Sastanak državne tajnice Metelko-Zgombić i glavnog tajnika Rogača s glavnom tajnicom Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje Talijanske Republike Belloni

Državna tajnica Andreja Metelko-Zgombić i glavni tajnik Sebastian Rogač održali su u četvrtak, 24. rujna 2020. godine, sastanak putem video-veze s glavnom tajnicom Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje Talijanske Republike veleposlanicom Elisabettom Belloni...

Državna tajnica Andreja Metelko-Zgombić i glavni tajnik Sebastian Rogač održali su u četvrtak, 24. rujna 2020. godine, sastanak putem video-veze s glavnom tajnicom Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje Talijanske Republike veleposlanicom Elisabettom Belloni.

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo vrlo dobrim bilateralnim odnosima dviju susjednih država, pri čemu je talijanska strana naglasila svoj obnovljeni interes za što čvršću suradnju s Hrvatskom. Suglasili su se da je predstojeći, četvrti po redu sastanak Koordinacijskog odbora ministara dviju vlada u Zagrebu, odlična prigoda da se razmotre opcije suradnje u nizu područja. Sugovornici su se osvrnuli i na potrebu bolje koordinacije u borbi protiv pandemije, uključujući rješenja koja bi omogućila normalizaciju turističkih i poslovnih putovanja između dvije države.

Talijanska strana pohvalila je uspješno hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije, osvrnuvši se posebno na politiku proširenja Europske unije na jugoistočnu Europu, što obje države snažno zagovaraju. Na sastanku su razmijenjena mišljenja o aktualnoj situaciji na jugu i istoku Sredozemlja te o migracijama o kojima se raspravljalo u svjetlu upravo objavljenog Pakta o migracijama i azilu koji je predstavila Europska komisija, te je potvrđen zajednički interes za jačanjem suradnje u okviru Europske unije.



Priopćenja