Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman na sastanku Vijeća za vanjske poslove o Bjelarusu, Libiji, Africi i Južnom susjedstvu

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u ponedjeljak, 21. rujna 2020. godine, na sastanku Vijeća za vanjske poslove Europske unije u Bruxellesu...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u ponedjeljak, 21. rujna 2020. godine, na sastanku Vijeća za vanjske poslove Europske unije u Bruxellesu. U okviru sastanka ministri vanjskih poslova država članica Europske unije razgovarali su o situacijama u Bjelarusu i Libiji te o odnosima EU-a s Afričkom unijom i državama Južnog susjedstva.

„Kad je riječ o Bjelarusu, situacija je i dalje iznimno zabrinjavajuća. Nastavlja se nasilje i represija. Razgovarali smo kako podržati demokratske snage u Bjelarusu i potaknuti na uključivi nacionalni dijalog. U tu svrhu Europska unija mobilizirala je 53 milijuna eura. Dogovorili smo i žurno usvajanje sankcija za one koji su odgovorni za nasilje, represiju i krivotvorenje izbornih rezultata“, istaknuo je ministar Grlić Radman. Ministar je dodao da se zalaže da se EU u Bjelarusu angažira putem potpore građanima i demokratskim institucijama kao i jačanjem gospodarskih veza. Uoči sastanka ministri su se sastali s bjelaruskom aktivisticom i kandidatkinjom na izborima Svetlanom Tihanovskajom te su joj iskazali potporu u njenim naporima za demokratizacijom Bjelarusa.

U pogledu Libije razgovaralo se kako iskoristiti pozitivni razvoj događanja za pružanje potpore UN-u u naporima da se dogovori trajno primirje, zatim da se ukine naftna blokada te u konačnici stvore uvjeti za politički dijalog u okviru Berlinskog procesa. U cilju potpore provedbi UN-ovog embarga na oružje EU je angažirana putem operacije Irini.

U cilju pripreme sastanaka na vrhu i ministarskoj razini  između EU-a i Afričke unije dogovoreno je da će se raditi na jačanju partnerstva i utvrđivanju zajedničkih strateških prioriteta za sljedeće razdoblje, kao i potaknuti afričke partnere na snažniji angažman. Posebno sam istaknuo važnost pitanja migracija, u kojem pogledu napore treba usmjeriti na  dugoročno oslovljavanje uzroka odlaska ljudi“, rekao je ministar Grlić Radman.

Sastanak je završio razmjenom mišljenja o odnosu EU-a s državama Južnog susjedstva (Alžir, Egipat, Izrael, Jordan, Libanon, Libija, Maroko, Palestinski teritoriji, Sirija i Tunis). „Dogovorili smo da ćemo se nastojati politički snažnije i strukturiranije angažirati s partnerima u regiji. Naglasak ćemo staviti na sigurnost, održivi gospodarski rast, promicanje regionalnih integracija, ali i borbu s pandemijom COVID-19“, istaknuo je ministar Grlić Radman te dodao da je važno odgovoriti na pozitivni razvoj oko normalizacije odnosa Izraela i dviju arapskih država jačim angažmanom EU-a s Izraelom.

Vijeće se kratko osvrnulo i na situaciju u Venezueli vezano uz predstojeće izbore, slučaj trovanja Navalnog i potrebu hitne međunarodne istrage u suradnji s OPCW-om, Libanon, Kinu te Tursku.



Priopćenja