Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman u službenom posjetu Državi Izraelu

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sastao se s ministrom vanjskih poslova Države Izrael Gabijem Ashkenazijem u Jeruzalemu...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sastao se s ministrom vanjskih poslova Države Izrael Gabijem Ashkenazijem u Jeruzalemu - u okviru dvodnevnog službenog posjeta na važnu 23. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa dviju zemalja.

Dvojica ministara uspostavila su formalnu platformu za bilateralno partnerstvo te su dogovorila sklapanje Memoranduma o razumijevanju o strateškom partnerstvu dvaju ministarstava - u područjima od zajedničkog interesa. Ministar Ashkenazi izrazio je punu potporu Hrvatskoj pri pristupanju OECD-u, u kojoj Izrael ima važnu ulogu.

Odlukom izraelske vlade, Hrvatska je u statusu “zelene države” od 16. kolovoza, što dodatno povećava turistički interes, broj posjeta i turističku suradnju. Ministar Grlić Radman predstavio je izraelskom kolegi mjere koje hrvatska Vlada poduzima s ciljem suzbijanja pandemije COVID-19. Ministar Grlić Radman čestitao je na vijesti o normalizaciji odnosa s Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Uz sastanak s izraelskim kolegom, ministar Grlić Radman sastao se i s premijerom Benjaminom Netanyahuom, alternativnim premijerom i ministrom obrane Benjaminom Gantzom, ministrom turizma Asafom Zamirom te predsjednikom Knesseta Yarivom Levinom. Ministar je sa svim sugovornicima razmijenio mišljenja o stanju u jugoistočnom susjedstvu, pozdravio najavu novih mirovnih sporazuma na Bliskom istoku te razgovarao o važnosti Blisko-istočnog mirovnog procesa.

Posebno su raspravljali i odnose Europske unije i Izraela o mogućnosti ponovne uspostave dijaloga na visokoj razini i važnosti sudjelovanja Izraela u programima EU-a za treće zemlje – Obzor Europa, EU Sljedeće generacije i Erasmus, jer se bi se time ujedno i otvorile mogućnosti jačeg povezivanja Hrvatske i Izraela.

Ministar je posjet Državi Izraelu završio obilaskom Memorijalnog centra sjećanja na holokaust Yad Vashem, gdje je zapalio vječni plamen te položio vijenac na spomen ploču.



Priopćenja