Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman izvijestio o poduzetim koracima i mjerama MVEP-a u predstavljanju Hrvatske kao epidemiološki sigurne turističke destinacije

Na 5. sjednici Vlade RH, održanoj u četvrtak, 20. kolovoza 2020. godine, ministar Gordan Grlić Radman izvijestio je o poduzetim koracima i mjerama Ministarstva vanjskih i europskih poslova u predstavljanju Hrvatske kao epidemiološki sigurne turističke destinacije...

Na 5. sjednici Vlade RH, održanoj u četvrtak, 20. kolovoza 2020. godine, ministar Gordan Grlić Radman izvijestio je o poduzetim koracima i mjerama Ministarstva vanjskih i europskih poslova u predstavljanju Hrvatske kao epidemiološki sigurne turističke destinacije.

S ciljem pravodobne razmjene relevantnih informacija uspostavljena je međuresorna Radna skupina za predstavljanje Hrvatske kao epidemiološki sigurne turističke destinacije, čiji je koordinator MVEP, a članovi su predstavnici Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva zdravstva, Ministarstva unutarnjih poslova, Nacionalnog stožera civilne zaštite i Hrvatske turističke zajednice.

Ministar je istaknuo da je u MVEP-u održan video brifing 7. kolovoza za predstavnike diplomatskog zbora država članica EU i Europskog gospodarskog prostora, na kojemu su predstavljene mjere koje poduzimamo vezano uz sprječavanje širenja virusa te je istaknuto redovito dostavljanje svih aktualnih informacija vezano uz epidemiološku situaciju u RH.

"Želio bih naglasiti da smo cijelo vrijeme djelovali preventivno kroz istupe u relevantnim stranim tiskanim i elektroničkim medijima. Čim bismo uočili intenziviranje medijskih napisa o mogućoj promjeni režima prema Hrvatskoj ili kada bismo dobili naznake iz naše diplomatsko-konzularne mreže da postoji zabrinutost u institucijama zemlje koju pokrivaju, reagirali smo na način da smo stupali u izravni kontakt s kolegama ministrima i/ili državnim tajnicima", istaknuo je ministar Grlić Radman.

Naglasio je potom da je razgovarao s ministrima Italije, Austrije, Slovenije, Češke, Slovačke, Irske, Njemačke i Mađarske, dok je državna tajnica razgovarala s kolegama u Nizozemskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Njemačkoj, te su razgovori popraćeni i upućivanjem pisama u kojima su detaljno predočavane mjere koje Hrvatska poduzima na suzbijanju epidemije i kako bi se naši građani i naši gosti osjećali sigurno.

Ministar je potom istaknuo da smo u diplomatskim kontaktima ukazivali na činjenicu da slučajevi zaraze nisu jednako raspoređeni duž cijelog državnog teritorija RH te smo se zauzimali da se u slučaju donošenja novih mjera u odnosu na RH vodi računa o regionalnoj distribuciji zaraze, kako bi se izbjeglo donošenje mjera koje bi obuhvatile RH u cijelosti.

"U okviru razgovora unutar EU-a zalažemo se za transparentni pristup te blisku suradnju i razmjene informacija između država članica EU-a kada se poduzimaju mjere pooštravanja režima pri povratku državljana i turista iz jedne države članice u drugu", zaključno je naglasio ministar.



Priopćenja