Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Dt Metelko-Zgombić održala video-briefing za diplomatski zbor država članica EU-a i EGP-a

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH državna tajnica Metelko-Zgombić održala je 7. kolovoza video briefing za predstavnike diplomatskog zbora država članica EU i Europskog gospodarskog prostora (EGP)...

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH državna tajnica Metelko-Zgombić održala je 7. kolovoza video briefing za predstavnike diplomatskog zbora država članica EU i Europskog gospodarskog prostora (EGP).  

Dt Metelko-Zgombić predstavila je aktualne podatke vezane uz epidemiološku situaciju u RH kao i mjere koje se poduzimaju s ciljem suzbijanja širenja epidemije koronavirusa. Istaknula je kako je Hrvatska, na samom početku i tijekom pandemije COVID-19, na europskoj i svjetskoj razini prepoznata kao zemlja koja je osmislila učinkovit sustav mjera za borbu protiv virusa što je spriječilo njegovo nekontrolirano širenje i omogućilo da se drži epidemiju pod kontrolom, sada smo osigurali odgovarajući epidemiološki okvir za  obavljanje turističke djelatnosti i siguran boravak gostiju.

Aktualni podaci potvrđuju da je epidemiološka situacija i dalje povoljna, te da su turisti prepoznali Hrvatsku kao sigurnu destinaciju za odmor. U ovom trenutku u Hrvatskoj se odmara oko 800.000 turista, ponajviše iz Njemačke, Slovenije, Poljske i Austrije.

Dt Metelko-Zgombić izvijestila je diplomatski zbor o radnoj skupini u kojoj pod koordinacijom Ministarstva vanjskih i europskih poslova sudjeluju i predstavnici iz drugih nadležnih tijela, a kojoj se mogu obratiti s upitima o epidemiološkoj situaciji radi pravovremenog i točnog izvješćivanja u zemljama iz kojih dolaze. Ponudila je i užu suradnju između zdravstvenih stručnjaka iz Hrvatske i država članica EU/EGP radi kvalitetnije razmjene informacija te pozvala da omoguće slobodni dolazak turista bez ograničenja u Hrvatsku, kao sigurnu turističku destinaciju.



Priopćenja