Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica Metelko-Zgombić sudjelovala na ministarskoj konferenciji o digitalnom odgovoru na pandemiju virusa COVID-19

Državna tajnica Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je 1. srpnja 2020. na ministarskoj videokonferenciji o digitalnom odgovoru na pandemiju COVID-19...

Državna tajnica Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je 1. srpnja 2020. na ministarskoj videokonferenciji o digitalnom odgovoru na pandemiju COVID-19 (Ministerial Conference on the Digital Response to COVID-19), koja je održana u zajedničkoj organizaciji Estonije i Singapura.

U svojem obraćanju državna tajnica se ukratko osvrnula na događaje i okolnosti s kojima se Hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije susrelo tijekom proteklih 6 mjeseci, pri čemu je pojava virusa COVID-19 najviše utjecala na prioritete, ali i na dinamiku i način obavljanja poslova. Uslijed nemogućnosti održavanja fizičkih sastanaka, hrvatsko Predsjedanje vrlo se brzo nakon početka predsjedanja prebacio na  „virtualni„ način rada, pa je tako organiziralo skoro sedamdesetak sastanaka ministara putem video-veze, uključujući i dva sastanka ministara nadležnih za telekomunikacije, upravo s temom odgovora digitalnog sektora na pandemiju.

Državna tajnica istaknula je kako je kriza izazvana pandemijom virusa COVID-19 potvrdila važnost jačanja otpornosti EU-a, uključivo i  putem snaženja digitalnog suvereniteta, kao i važnost digitalne transformacije u pokretanju gospodarstva u razdoblju oporavka nakon krize prouzročene virusom COVID-19.

Digitalni sektor ima važnu ulogu u obuzdavanju pandemije uz primjenu različitih mobilnih aplikacija za informiranje i praćenje kontakata. Pritom je naglasila kako je prilikom korištenja takvih aplikacija potrebno osigurati zaštitu svih ljudskih prava i temeljnih sloboda kako bi građani EU-a imali povjerenja u nove digitalne inovacije. Naglasila je kako razvoj digitalne pismenosti i obrazovanje moraju imati ključnu ulogu u digitalnoj transformaciji društava, kako bi osigurali da u tom procesu nitko nije ostavljen po strani, a posebice najranjiviji članovi društava.



Priopćenja