Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica Metelko-Zgombić sudjelovala na videokonferenciji ministara vanjskih poslova država sudionica Inicijative triju mora (3SI)

Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je u utorak, 30. lipnja 2020., na drugoj konferenciji ministara vanjskih poslova država sudionica Inicijative triju mora...

Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je u utorak, 30. lipnja 2020., na drugoj konferenciji ministara vanjskih poslova država sudionica Inicijative triju mora (3SI), koja se uslijed globalne pandemije izazvane virusom COVID-19 održala preko videolinka.

Slijedom odgode 5. Sastanka na vrhu i 3. Poslovnog foruma Inicijative triju mora, koji će se održati u Tallinu, u Estoniji 19.-20. listopada ove godine, ministri vanjskih poslova država sudionica, kao i ministri vanjskih poslova partnerskih država Inicijative, sastali su se kako bi razgovarali o sve značajnijoj ulozi vlada u ovoj predsjedničkoj Inicijativi.

Državna tajnica Metelko-Zgombić istaknula je kako prosperitetna i otporna srednja Europa predstavlja ključnu kariku snažnije Europske unije. Naglasila je kako Vlada Republike Hrvatske nastavlja slijediti put utvrđen Dubrovačkom deklaracijom iz 2016. godine te je ponovila predanost Hrvatske ciljevima Inicijative triju mora. Međuvladina suradnja na području 3SI predstavlja prirodan napredak Inicijative te pruža održive i konstruktivne prijedloge za daljnji gospodarski rast cjelokupnog područja srednje Europe. U Hrvatskoj će Ministarstvo vanjskih i europskih poslova predstavljati središnju točku za koordinaciju izvršne vlasti u sektorima energetike, prometa i digitalizacije, kazala je državna tajnica Metelko-Zgombić.

Ministri zemalja sudionica složili su se kako značajnije uključivanje vlada pridonosi jačanju sinergije različitih okvira prekogranične suradnje, osiguravanju političke potpore i odlučnog djelovanja na konkretnim prekograničnim projektima u sektorima energetike, prometa i digitalne komunikacije kao i gospodarstvu srednje Europe. Isto tako, omogućuje snažnije djelovanje na realizaciji strateških projekata svih uključenih zemalja, ali i Europske unije i transatlantske zajednice.



Priopćenja