Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Susret predsjednika Vlade Plenkovića i ministra Grlića Radmana sa šefovima stranih diplomatskih predstavništava u RH

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreli su se u ponedjeljak, 29. lipnja 2020. godine, sa šefovima stranih diplomatskih predstavništava akreditiranih u Hrvatskoj...

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreli su se u ponedjeljak, 29. lipnja 2020. godine, sa šefovima stranih diplomatskih predstavništava akreditiranih u Hrvatskoj.

Ministar Grlić Radman se uvodno osvrnuo na prvo hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije, čiji se slogan „Snažna Europa u svijetu punom izazova“ pokazao vrlo prikladnim uslijed krize izazvane pandemijom virusa COVID19, ali i potresa koji je krajem ožujka pogodio Zagreb i okolicu.

„Tijekom ovih šest mjeseci naučili smo kako je multilateralizam potrebniji nego ikad, da je međunarodni poredak krhkiji nego što smo mislili te da je solidarnost među državama ključna za rješavanje globalnih izazova“, izjavio je ministar  te dodao da je gospodarski oporavak Europske unije prioritet koji se treba ostvariti u korist svih država članica i njihovih građana.

Ministar je naglasio da se Hrvatska uspješno nosila sa svim izazovima tijekom predsjedanja te je pokazala svoju sposobnost prilagodbe.

Premijer Plenković je kazao kako je predsjedanje dobro krenulo, dolaskom niza europskih dužnosnika u Hrvatsku i posjetima nekoliko europskih prijestolnica.

"Osiguran je uredan Brexit, postignut konsenzus unutar Europskog vijeća o mandatu za buduće pregovore, a stavljen je fokus i na europsku perspektivu država zapadnog Balkana, što je okrunjeno otvaranjem pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom te Zagrebačkim summitom o proširenju", istaknuo je premijer Plenković.

Predsjednik Vlade je potom izvijestio i o održanom summitu država EU i Istočnog partnerstva te istaknuo da je postignut dogovor o konferenciji o budućnosti Europe - koja je potrebnija nego ikad. Premijer je naglasio da se približava novi krug pregovora o Višegodišnjem financijskom okviru, kao i planu europskog oporavka, a da kroz oba instrumenta EU mora pokazati da stoji iza svojih članica i građana te da može djelovati brzo i djelotvorno.

Predsjednik Vlade naglasio je da je Hrvatska postigla napredak i u dva pitanja koja nisu izravno povezana s predsjedanjem, točnije približavanju ulasku u eurozonu i Schengenski prostor.



Priopćenja