Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Dt Brnjac na posljednjoj plenarnoj sjednici EP-a tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a

Na posljednjoj plenarnoj sjednici tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, državna tajnica Brnjac je na hrvatskom jeziku zahvalila zastupnicama i zastupnicima Europskog parlamenta na podršci hrvatskom programu i prioritetima predsjedanja te im poželjela puno uspjeha u daljnjem radu...

Na posljednjoj plenarnoj sjednici tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, državna tajnica Brnjac je na hrvatskom jeziku zahvalila zastupnicama i zastupnicima Europskog parlamenta na podršci hrvatskom programu i prioritetima predsjedanja te im poželjela puno uspjeha u daljnjem radu na dobrobit europskih građana. Naglasila je kako je dobra suradnja Parlamenta, Vijeća i Komisije bila od neprocjenjive važnosti za žurno usvajanje prvih europskih mjera za očuvanje zdravstvenih sustava i gospodarstva u uvjetima COVID-a 19. Izrazila je nadu da će se takvom suradnjom osigurati i pravovremeno usvajanje ambicioznog Plana oporavka za Europu.

Govoreći na temu pripreme videokonferencije Europskog vijeća koja će se održati 19. lipnja, državna tajnica Brnjac je istaknula kako je u Vijeću pojačan intenzitet tehničkih i političkih sastanaka o glavnim elementima Plana oporavka i budućeg VFO-a, kao temelj za raspravu šefova država i vlada. Vezano uz novo partnerstvo s Ujedinjenom Kraljevinom, koje će također biti tema rasprave europskih lidera, izrazila je podršku Vijeća glavnom pregovaraču, g. Barnieru, oko ubrzanja dinamike pregovora tijekom ljeta s ciljem pripreme nacrta budućeg partnerstva.

U raspravi o Konferenciji o budućnosti Europe, gđa. Brnjac je istaknula predani rad hrvatskog predsjedništva na ostvarivanju konsenzusa u Vijeću, a s ciljem  postizanja sporazuma s Parlamentom i Komisijom o vremenu i načinu pokretanja Konferencije. Također je naglasila čvrsto uvjerenje da će stajalište Vijeća biti usvojeno do kraja hrvatskog predsjedanja.

Vezano uz zaštitu europskih strateških sektora od stranog preuzimanja nakon pandemije, državna tajnica je kazala kako budući gospodarski rast i oporavak Europe ovise, uz ostalo, i o globalnoj trgovini i stranim ulaganjima, no Unija mora očuvati sektore i kompanije koji su ključni za njezinu sigurnost i predstavljaju okosnicu europskog gospodarstva.

Tijekom rasprave o borbi protiv dezinformacijskih kampanja u kontekstu COVID-a 19, tzv. "infodemije", i utjecaja na slobodu izražavanja, državna tajnica Brnjac je kazala kako je hrvatsko predsjedništvo već krajem siječnja aktiviralo mehanizam Integriranog političkog odgovora na krizu (IPCR) s ciljem razmjene informacija među svim relevantnim europskim dionicima. Posebno je naglasila kako mjere poduzete u cilju obrane od "infodemije" ne smiju biti korištene kao izgovor za cenzuriranje vijesti i informacija ili za narušavanje temeljnih prava.

Na temu zaštite prekograničnih i sezonskih radnika u kontekstu krize uzrokovane bolešću COVID-19, državna tajnica je govorila o važnosti sigurnih radnih uvjeta, primjerene zdravstvene zaštite, kao i osiguravanja zaštitne opreme i smještaja za sezonske radnike.

Završno, u odgovoru na usmeno pitanje predstavnika Odbora Europskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) na temu situacije u schengenskom području nakon izbijanja bolesti COVID-19, državna tajnica Brnjac je najavila ukidanje kontrola na unutarnjim granicama i s tim povezana ograničenja do kraja lipnja od strane svih država članica.  

Na marginama plenarne sjednice, državna tajnica je u ime hrvatskog predsjedanja Vijećem uz Predsjednika Europskog parlamenta Sassolija potpisala četiri zakonodavna akta (Odluka o davanju ovlasti Njemačkoj za izmjenu važećeg bilateralnog sporazuma o cestovnom prijevozu sa Švicarskom, Odluka o davanju ovlasti Italiji za vođenje pregovora i sklapanje sporazuma sa Švicarskom kojom se dozvoljava kabotaža tijekom pružanja usluga međunarodnog autobusnog putničkog prijevoza,  Uredba o statistici Zajednice o migracijama i međunarodnoj zaštiti i Uredba o uspostavi okvira za olakšavanje održivih ulaganja).



Priopćenja