Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman na video-konferenciji ministara vanjskih poslova država članica EU-a

U ponedjeljak, 15. lipnja 2020. godine, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je na video-konferenciji ministara vanjskih poslova država članica Europske unije...

U ponedjeljak, 15. lipnja 2020. godine, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je na video-konferenciji ministara vanjskih poslova država članica Europske unije.

Ministri su u dijalogu s državnim tajnikom Sjedinjenih Američkih Država Mikeom Pompeom raspravljali o Kini, Blisko-istočnom mirovnom procesu te Istočnom partnerstvu. Tijekom rasprave razmijenjena su mišljenja o mogućnostima jačanja transatlantske suradnje.

„Za Hrvatsku je vrlo važno pitanje multilateralizma, iz kojeg proizlazi stabilnost, predvidljivost i pravednost - što je važno za države i za narode“, naglasio je ministar Grlić Radman te pozdravio nastavak transatlantske suradnje temeljene na zajedničkim vrijednostima i interesima. Ministar je također istaknuo značaj postizanja dugoročnog rješenja bliskoistočnog pitanja i važnost otvorenog diplomatskog kanala sa SAD-om u tome procesu.

Nakon što je spomenuo Zapadni Balkan kao strateški ključno područje i prioritet hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, ministar Grlić Radman naglasio je kako bi EU i SAD trebali zauzeti jedinstven stav potpore prema provedbi reformi u državama jugoistočne Europe, ali i prema vrednovanju tih napora, odnosno postignutih uspjeha.



Priopćenja