Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Razgovor ministra Grlića Radmana s ministrom vanjskih poslova Izraela Ashkenazijem

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman je u ponedjeljak, 15. lipnja 2020. godine, telefonski razgovarao s izraelskim ministrom vanjskih poslova Gabijem Ashkenazijem...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman je u ponedjeljak, 15. lipnja 2020. godine, telefonski razgovarao s izraelskim ministrom vanjskih poslova Gabijem Ashkenazijem.

Obostrano je izraženo zadovoljstvo uzlaznim trendom bilateralne suradnje, uključujući i na području sigurnosti i obrane. Tema razgovora bila je i suradnja dviju država u turizmu, koja će ovisiti o razvoju pandemije koronavirusa, no obostrano je potvrđena spremnost za uspostavljanje izravnih zrakoplovnih veza čim to epidemiološke prilike dopuste.

Ministar Ashkenazi izrazio je suosjećanje s građanima Zagreba zbog potresa, te prijateljstvo prema Hrvatskoj koju osobno poznaje i koju će vrlo rado ponovno posjetiti.

Ministri su razgovarali i o Bliskoistočnom mirovnom procesu, naglasivši važnost otvorenog diplomatskog kanala između Europske unije i Izraela po tom osjetljivom pitanju. Ministar Ashkenazi izrazio je zadovoljstvo ulogom i pristupom Hrvatske kao predsjedateljicom Vijećem EU te naglasio važnost sveukupnih odnosa Države Izrael i Europske unije.



Priopćenja