Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman predsjedao neformalnom video-konferencijom Vijeća za vanjske poslove EU-a u trgovinskom formatu

U utorak, 9. lipnja 2020. godine, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman predsjedao je neformalnom video-konferencijom Vijeća za vanjske poslove Europske unije u trgovinskom formatu

U utorak, 9. lipnja 2020. godine, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman predsjedao je neformalnom video-konferencijom Vijeća za vanjske poslove Europske unije u trgovinskom formatu.

Dnevni red sastanka ponajviše je odredila trenutna kriza uzrokovana pandemijom virusa COVID19. Ministri su imali priliku razmijeniti mišljenja o pitanjima vezanim uz Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) te implikacijama pandemije na trgovinsku politiku. Ministar Grlić Radman izjavio je da će globalna trgovina i njeni integrirani lanci vrijednosti ostati osnovni pokretači rasta i biti ključni za oporavak Europe nakon COVID-19. Ministar je također spomenuo nužnost razmatranja otvorene strateške autonomije i otpornosti lanaca opskrbe.

Povjerenik za trgovinu Phil Hogan izvijestio je ministre o inicijativama Europske Komisije u svjetlu pandemije COVID-19, posebno transparentnosti poduzetih mjera, trgovini i zdravstvu te održivosti. Također, ministri su informirani o sljedećim koracima vezanim za skoru izradu pregleda trgovinske politike EU.

Ministri su razgovarali i o izboru novog glavnog direktora Svjetske trgovinske organizacije te su se složili oko potrebe za što bržim postupkom izbora kako bi se izbjegla situacija u kojoj bi organizacija od ključnog značaja za međunarodnu trgovinu bila bez vodstva u kritičnom trenutku.

Kako je ovo bio posljednji sastanak Vijeća za vanjske poslove u trgovinskom formatu pod hrvatskim predsjedništvom, ministri su na kraju pozdravili nadolazeće njemačko predsjedništvo, koje započinje prvog dana srpnja, te su se zahvalili Hrvatskoj na njezinom vodstvu i doprinosima tijekom predsjedanja Vijećem EU-a u izvanrednim okolnostima.



Priopćenja