Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica Metelko-Zgombić održala videokonferenciju ministara zaduženih za europske poslove

Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić održala je videokonferenciju ministara zaduženih za europske poslove. Tema sastanka bio je „Sveobuhvatan odgovor EU-a na COVID-19 pandemiju“, s naglaskom na koordinirani pristup popuštanju mjera te gospodarski oporavak EU-a...

Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić održala je videokonferenciju ministara zaduženih za europske poslove. Tema sastanka bio je „Sveobuhvatan odgovor EU-a na COVID-19 pandemiju“, s naglaskom na koordinirani pristup popuštanju mjera te gospodarski oporavak EU-a.

Ministri su razmijenili mišljenja o usuglašenom popuštanju i uklanjanju zaštitnih mjera kako bi se osigurala ravnoteža između ponovnog uspostavljanja ekonomskih aktivnosti i zaštite zdravlja europskih građana. U kontekstu postupnog i koordiniranog povlačenja zaštitnih mjera, državna tajnica Metelko-Zgombić pozdravila je relevantne smjernice i preporuke Europske komisije za promet i turizam.

U cilju sveobuhvatnoga gospodarskog i socijalnog oporavka EU-a, ministri su izrazili svoja očekivanja vezano za  novi prilagođeni višegodišnji financijski okvir te se složili da će imati ključnu ulogu zajedno s instrumentom za oporavak. Države članice očekuju prijedloge Komisije za novi prilagođeni višegodišnji financijski okvir te instrument za oporavak već sutra. Za uspješan oporavak i dalje će od najveće važnosti biti kohezija, konvergencija i solidarnost.

Ministri su također razgovarali o Konferenciji o budućnosti Europe i novonastalim izazovima uzrokovanim pandemijom koronavirusa. Ministri europskih poslova odlučni su u što kraćem roku postići dogovor o stavu Vijeća i surađivati ??s drugim institucijama kako bi se olakšalo pokretanje Konferencije, u skladu s očekivanjima građana Unije.

Europska komisija je na sastanku izvijestila ministre o stanju priprema prvog Godišnjeg izvješća o vladavini prava u Uniji na kojemu radi zajednički s državama članicama, a čija se objava očekuje u rujnu 2020. godine.

 „Europska unija mora nastaviti sa sveobuhvatnim i koordiniranim pristupom popuštanju mjera, obzirno uravnotežujući uspostavljanje ekonomskih i socijalnih aktivnosti i zdravlja građana i stvoriti uvjete za što skoriji izlazak iz krize i gospodarski oporavak svih država članica“, naglasila je završno državna tajnica Metelko-Zgombić.

 



Priopćenja