Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman na videokonferenciji ministara Europske unije i Zapadnog Balkana te predstavnika EU institucija

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u utorak, 19. svibnja 2020. godine, na videokonferenciji na poziv ministara vanjskih poslova Grčke i Sjeverne Makedonije, a koja je okupila ministre zemalja Zapadnog Balkana, Europske unije (Bugarsku, Grčku, Hrvatsku, Rumunjsku, Sloveniju), te predstavnike EU institucija...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u utorak, 19. svibnja 2020. godine, na videokonferenciji na poziv ministara vanjskih poslova Grčke i Sjeverne Makedonije, a koja je okupila ministre zemalja Zapadnog Balkana, Europske unije (Bugarsku, Grčku, Hrvatsku, Rumunjsku, Sloveniju), te predstavnike EU institucija - povjerenika za proširenje Olivera Varhelya i zamjenicu glavnog tajnika Europske službe za vanjsko djelovanje Helgu Schmidt. 
 
Nakon zahvale ministrima na njihovoj inicijativi, ministar Grlić Radman komentirao je trenutnu krizu uzrokovanu COVID19 i naglasio da ona zahtijeva koordinirani odgovor, solidarnost i suradnju. „Zajednička borba protiv virusa COVID19 zbližila je EU i Zapadni Balkan“, izjavio je ministar.
 
U nastavku obraćanja, ministar se osvrnuo na rezultate i poruke nedavnog sastanka na vrhu u Zagrebu, koji je okupio čelnike zemalja EU i Zapadnog Balkana. Ministar je izdvojio dvije ključne poruke sastanka na vrhu: poruku jedinstva i solidarnosti, te poruku aktivne političke potpore europskoj perspektivi Zapadnog Balkana. Ministar je naglasio da su navedene poruke od iznimne važnosti u sadašnjoj situaciji, jer pokazuju ne samo da je politika proširenja i dalje visoko na dnevnom redu EU, već i uspješnost hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, koje je, usprkos krizi, ostvarilo cilj donošenja odluke o otvaranju pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.
 
Na kraju obraćanja naglašena je važnost sveobuhvatnih i snažnih mjera čiji je cilj uspješan gospodarski oporavak. Ministar je izjavio kako smatra da bi Višegodišnji financijski okvir trebao poslužiti kao kamen temeljac oporavka zemalja EU te pozdravio najavu Europske komisije za donošenje snažnog ekonomskog i ulagačkog plana okrenutog zemljama Zapadnog Balkana. Ministar je zaključno istaknuo važnost bliske suradnje, kao jedinog načina na koji možemo prebroditi trenutnu krizu.


Priopćenja