Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica Brnjac na sjednici Europskog parlamenta

Državna tajnica Nikolina Brnjac prva je dužnosnica hrvatskog predsjedništva Vijećem EU-a koja je nakon dva mjeseca izvanrednih mjera boravila u Bruxellesu. Posljednji put je uživo sudjelovala na plenarnoj sjednici od 9. - 10. ožujka...

Državna tajnica Nikolina Brnjac prva je dužnosnica hrvatskog predsjedništva Vijećem EU-a koja je nakon dva mjeseca izvanrednih mjera boravila u Bruxellesu. Posljednji put je uživo sudjelovala na plenarnoj sjednici od 9. - 10. ožujka, dok su za izvanredne sjednice u ožujku i travnju predsjedniku Europskog parlamenta Sassoliju dostavljene pisane izjave Vijeća koje su distribuirane zastupnicima i objavljene na web stranici HRPRES-a.

Tijekom prvog dana svibanjske plenarne sjednice raspravljalo se o Višegodišnjem financijskom okviru, vlastitim sredstvima i Planu oporavka, uz sudjelovanje predsjednika Europskog vijeća Michela i predsjednice Europske komisije von der Leyen. U zaključnoj izjavi u ime Vijeća, državna tajnica Brnjac je istaknula važnost postizanja uspješnog dogovora oko VFO-a i Plana oporavka koji će osigurati žurni odgovor EU-a na posljedice COVID-a 19 te biti temelj za daljnji zajednički razvoj i napredak Unije, pri čemu je stalna suradnja Vijeća i Europskog parlamenta neophodan dio procesa.

U raspravi Europskog parlamenta o izvanrednom zakonodavstvu u Mađarskoj i njegovom učinku na vladavinu prava i temeljna prava, državna tajnica Brnjac je podsjetila na neformalne videokonferencije ministara pravosuđa i europskih poslova održane u travnju na inicijativu hrvatskog predsjedništva, tijekom kojih su ministri raspravljali o svim mjerama donesenim u državama članicama u kontekstu COVID-a19. Također je naglasila kako će HRPRES, sukladno svojem programu, nastaviti promicati vladavinu prava kao temeljnu vrijednost EU-a, zalažući se za sveobuhvatan i učinkovit pristup te istovremeno jačajući dijalog i jedinstvo država članica.

Državna tajnica se također obratila zastupnicima povodom 70. obljetnice  Schumanove deklaracije, istaknuvši, između ostaloga, predanost HRPRES postizanju konsenzusa o stajalištu Vijeća o Konferenciji o budućnosti Europe, kako bi se otvorio put međuinstitucionalnim pregovorima te pokretanju Konferencije uz uključivanje građana i ostalih dionika.

Tijekom rasprave o razvoju i upotrebi aplikacija za praćenje kontakata u borbi protiv koronavirusa, državna tajnica Brnjac je govorila o korisnosti takvih aplikacija u razdoblju popuštanja mjera i naglasila kako one trebaju biti interoperabilne, korištene na dobrovoljnoj osnovi i uz punu zaštitu privatnosti i osobnih podataka.

Zaključno, u obraćanju na temu razvijanja cjepiva i terapija za bolest COVID-19, državna tajnica Brnjac je kazala kako je od iznimne važnosti  osigurati cjepiva koja će biti sigurna, povoljna te svima dostupna, osobito osjetljivijim zdravstvenim sustavima.

Sljedeća plenarna sjednica Europskog parlamenta najavljena je za 17. i 18. lipnja 2020.



Priopćenja