Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman na video-konferenciji Vijeća sigurnosti

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je 8. svibnja 2020. godine na video-sastanku Vijeća sigurnosti u organizaciji Estonije, predsjedateljice Vijećem u svibnju o.g...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je 8. svibnja 2020. godine na video-sastanku Vijeća sigurnosti u organizaciji Estonije, predsjedateljice Vijećem u svibnju o.g. na temu: "75 godina od kraja Drugog svjetskog rata na Europskom tlu - Pouke za sprečavanje budućih zločina, odgovornost Vijeća sigurnosti".

Ministar Grlić Radman je u svom govoru istaknuo kako je uspostava Ujedinjenih naroda nakon Drugog svjetskog rata povijesno postignuće. Ipak, oružani sukobi i dalje su dio svakodnevice diljem svijeta.

Ministar je također podsjetio kako je Hrvatska, tijekom tragičnog i traumatičnog ratnog iskustva na svom tlu 90-ih godina prošlog stoljeća i sama iskusila značaj Vijeća sigurnosti, mirovnih operacija UN-a i djelovanje međunarodne zajednice. Temeljem ovih iskustava, Hrvatska je aktivni zagovornik multilateralizma i odgovornosti zaštititi stanovništvo, s posebnim fokusom na sprječavanju sukoba i međunarodnim mehanizmima odgovornosti.

Ipak, realnost pokazuje kako je nužno provesti potrebne reforme koje bi poboljšale učinkovitost i relevantnost UN-a, posebice Vijeća sigurnosti kako bi ono moglo preuzeti svoju glavnu odgovornost za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti.

Ministar se zaključno osvrnuo i na aktualnu pandemiju bolesti COVID-19 poručivši kako se nada da će zajednički odgovor na ovu krizu ojačati međunarodne organizacije i međunarodni poredak utemeljenog na pravilima, kako bismo mogli nastaviti s težnjama za boljim svijetom - uključivijim i humanijim nego prije.
 



Priopćenja