Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman izvijestio veleposlanike država članica EU-a, Svete Stolice, Švicarske i Norveške o tijeku predsjedanja Vijećem EU-a i poduzetim mjerama vezano uz COVID-19

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman razgovarao je 29. travnja 2020. godine putem video-konferencije s veleposlanicima država članica Europske unije...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman razgovarao je 29. travnja 2020. godine putem video-konferencije s veleposlanicima država članica Europske unije, Svete Stolice, Švicarske i Norveške u Hrvatskoj te voditeljem Predstavništva Europske komisije u Zagrebu.

Ministar je izvijestio veleposlanike o poduzetim mjerama hrvatske Vlade u sprječavanju širenja pandemije COVID-19, kao i o najavljenim mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti. Izražena je međusobna potpora i solidarnost u borbi protiv ove globalne opasnosti.

Ministar Grlić Radman je iznio dosadašnje rezultate hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a. „Zajedno s Europskom službom za vanjsko djelovanje i vama, državama članicama, angažirani smo u procesima repatrijacije. Do danas je omogućen povratak otprilike 90 posto građana iz trećih zemalja, a sve uz udružene konzularne napore država članica, koje koordinira naše predsjedništvo“, istaknuo je ministar Grlić Radman.

"U izvanrednim vremenima hrvatsko je predsjedništvo nastavilo raditi na pitanju proširenja EU-a, osobito smo zadovoljni donošenjem Zaključaka Vijeća o otvaranju pregovora o pristupanju s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Slijedi Zagrebački sastanak na vrhu EU-Zapadni Balkan, koji će se  održati u formi video-konferencije 6. svibnja te nastavak zalaganja za europsku perspektivu nama susjednih država."

Ministar i suradnici su ovom prigodom odgovorili na pitanja veleposlanika o konceptu i provedbi daljnjeg predsjedanja. Najavljen je nastavak održavanja stalne komunikacije s veleposlanicima, kako europskih, tako i izvaneuropskih država,u svrhu što potpunije razmjene informacija i dijaloga.



Priopćenja