Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman predsjedao video-konferencijom neformalnog sastanka Vijeća za vanjske poslove u trgovinskom formatu

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman predsjedao je, 16. travnja 2020. godine, video-konferencijom neformalnog sastanka Vijeća za vanjske poslove u trgovinskom formatu...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman predsjedao je, 16. travnja 2020. godine, video-konferencijom neformalnog sastanka Vijeća za vanjske poslove u trgovinskom formatu. Glavna tema sastanka bio je utjecaj pandemije  virusa COVID-19 na svjetsku ekonomiju i međunarodni trgovinski sustav.

Ministri su se složili da je održavanje otvorenih trgovinskih tokova i neometano funkcioniranje globalnih lanaca vrijednosti i opskrbe veliki izazov. Uzimajući u obzir prirodu pandemije, poseban naglasak u raspravi stavljen je na osiguravanje protoka vitalnog medicinskog pribora i opreme, kritičnih poljoprivrednih proizvoda i ostalih neophodnih dobara i usluga preko granica, kako unutar EU-a tako i izvan granica EU-a.

Na sastanku se, također, raspravljalo o mjerama izdavanja izvoznih odobrenja za osobnu zaštitnu opremu, koje je EU uvela 15. ožujka. Zemlje Zapadnog Balkana bit će izuzete iz postupka ishodovanja izvoznog odobrenja za osobnu zaštitnu opremu. Ministar Grlić Radman istaknuo je da se Hrvatska snažno zalagala za donošenje te odluke i naglasio da zemlje Zapadnog Balkana u daljnjim naporima borbe protiv ove pandemije imaju potporu Hrvatske i mogu računati na potrebnu pomoć.

Ministri su se dotakli i smjernica Europske komisije o poštivanju uredbe o nadzoru izravnih stranih ulaganja. Postoji široko razumijevanje da EU ne može dopustiti zatvaranje vrata za međunarodna ulaganja. Cilj je izbjeći gubitak imovine i tehnologija koje su ključne za našu sigurnost i gospodarstvo. Stoga su se ministri složili da je važno što prije poboljšati suradnju i koordinirati aktivnosti.

„Pri oporavku od ove krize, međunarodni trgovinski sustav temeljen na pravilima Svjetske trgovinske organizacije bit će važniji no ikad“, zaključno je izjavio ministar Grlić Radman te dodao da učinkovito suzbijanje pandemije zahtijeva zajednički globalni odgovor.



Priopćenja