Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Videokonferencija ministara vanjskih poslova država članica EU-a

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je danas, 3. travnja 2020., na drugoj videokonferenciji ministara vanjskih poslova država članica EU-a. Ministri su razgovarali o međunarodnom odgovoru na pandemiju COVID-19 uz naglasak na tri područja...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je danas, 3. travnja 2020., na drugoj videokonferenciji ministara vanjskih poslova država članica EU-a.

Ministri su razgovarali o međunarodnom odgovoru na pandemiju COVID-19 uz naglasak na tri područja djelovanja u vanjskopolitičkoj dimenziji:
1) konzularna suradnja i repatrijacija (povratak građana EU-a iz trećih država);
2) međunarodna suradnja i pomoć trećim državama;
3) dezinformiranje i javna diplomacija.

U aktualnoj je situaciji povratak građana EU-a koji su se privremeno zatekli u inozemstvu među prioritetnim djelovanjem EU-a. Ministri su pozdravili ostvareni napredak i osnaženu konzularnu suradnju, kojom koordinira Hrvatska, kao predsjedateljica Vijećem EU-a, zajedno s Europskom službom za vanjsko djelovanje (EEAS) i Europskom komisijom. Do sada je zajedničkim naporima vraćeno više od 350 tisuća građana EU-a. S obzirom da se, prema nekim procjenama, izvan EU-a nalazi njih još oko 250.000, nastavit će se s naporima u cilju omogućavanja njihovog povratka. U tom će pogledu biti ključna suradnja i angažman EU-a i hrvatskog Predsjedništva s trećim državama, posebno kad je riječ o osiguranju zračnog prostora, pristupa zračnim i pomorskim lukama, olakšavanju ograničenja kretanja, rješavanju pitanja isteklih viza te maloljetnika bez pratnje. U situacijama kada nema komercijalnih mogućnosti za repatrijaciju, koristit će se Mehanizam civilne zaštite EU-a. Ministar Grlić Radman je oko svih ovih pitanja angažiran u izravnim kontaktima sa svojim kolegama u državama članicama EU-a i svijetu.

Naglašena je važnost međunarodnog angažmana EU-a, posebno u odnosu na najranjivije države i regije koje su već sada ili bi se uskoro mogle naći u teškoj situaciji i s oslabljenim sposobnostima suočavanja s pandemijom COVID-19 i njenim posljedicama. U pripremi je sveobuhvatni paket potpore (Team Europe) najpotrebitijim državama. EU će svoje napore posebno usmjeriti na države Zapadnog Balkana, Afrike, Bliskog istoka, Latinske Amerike i Azije. Pružena je potpora naporima glavnog tajnika UN-a Guterresa u pogledu globalnog odgovora na pandemiju COVID-19 i njegovom pozivu na trenutačnu uspostavu globalnog primirja. Ministar Grlić Radman je naglasio potrebu angažmana u cilju ublažavanja socioekonomskih učinaka pandemije, uključujući u okviru razvojne suradnje. Posebno je istaknuo važnost mobiliziranja financijske potpore za države Zapadnog Balkana. Izvijestio je kolege ministre o svome razgovoru s katarskim državnim ministrom Al-Muraikhijem s ciljem zadržavanja zračnih linija tvrtke Quatar Airways operativnima radi povezivanja Azije i Pacifika s Europom i repatrijacije.

Ministri su razgovarali i o potrebi proaktivnog i konstruktivnog komuniciranja prema građanima EU-a i međunarodnoj javnosti, kako o samoj pandemiji i mjerama, koje EU poduzima na unutarnjem i vanjskom planu, tako i u odgovoru na širenje netočnih i neutemeljenih informacija, uključujući onih koje mogu imati opasne učinke na javno zdravlje.



Priopćenja