Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman na video-konferenciji ministara vanjskih poslova NATO-a

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman je, u srijedu, 2. travnja 2020. godine, sudjelovao na video-konferenciji ministara vanjskih poslova država članica NATO-a...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman je, u srijedu, 2. travnja 2020. godine, sudjelovao na video-konferenciji ministara vanjskih poslova država članica NATO-a.

Glavna tema sastanka bila je razmjena iskustava i mogućnosti uzajamne pomoći država saveznica u suzbijanju pandemije COVID19, kako zdravstvena kriza ne bi prerasla u sigurnosnu.

Ministri su između ostalog razmijenili mišljenja o situaciji na području Bliskog istoka, Sjeverne Afrike i drugih kriznih žarišta, posebice Iraka i Afganistana.

Usprkos pandemiji, Sjeverna Makedonija ispunila je sve uvjete za članstvo u NATO-u te je time postala trideseta članica Saveza. Ministar Grlić Radman tim je povodom izjavio da članstvo u NATO-u, zajedno s nedavnom odlukom Europske unije o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, predstavlja važan korak u euroatlantskim integracijama zemalja Zapadnog Balkana.

Ministar je također pohvalio ulogu Hrvatske vojske, koja od samoga početka aktivno sudjeluje i pomaže zdravstvenim djelatnicima u pripremi dodatnih kapaciteta potrebnih za borbu protiv COVID19, ali i za pomoć pri nedavnom potresu u Zagrebu.

„U ovoj krizi s kojom smo, nažalost, suočeni vidimo važnost Hrvatske vojske koja od samoga početka aktivno sudjeluje i pomaže zdravstvenim djelatnicima u pripremi dodatnih kapaciteta. Naravno da se nitko ne raduje angažmanu vojnih snaga, ali njihova opremljenost i pripravnost je ključna u ovakvim situacijama. Ovo je najbolji primjer zašto je nužno ulagati u Hrvatsku vojsku“, naglasio je ministar Grlić Radman.

U svom je obraćanju ministar Grlić Radman istaknuo, također,  Bosnu i Hercegovinu, kojoj želimo da iskoristi mogućnost rada na reformama, kao i Kosovo gdje je NATO kroz KFOR jamac stabilnosti - a u čemu Hrvatska aktivno pridonosi. Zaključno, naglasio je važnost zajedništva i još veće koordinacije svih saveznica u suočavanju s aktualnim izazovima, kao i tješnje suradnje EU-a i NATO-a.
 



Priopćenja