Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica održala videokonferenciju ministara zaduženih za europske poslove

Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić održala je videokonferenciju ministara zaduženih za europske poslove...

Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić održala je videokonferenciju ministara zaduženih za europske poslove. Tema sastanka bilo je „Proširenje i proces stabilizacije i pridruživanja“, s naglaskom na donošenju političke odluke o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Ministri su odlučili dati poticaj nastavku politike proširenja EU-a i donijeli političku odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, dok će formalna odluka biti donesena pisanim postupkom kao što je i dogovoreno odlukom o privremenom odstupanju od Pravilnika Vijeća. Ovim potezom Europska unija pokazala je da i u situacijama krize može donositi strateške odluke te da posebnu pažnju posvećuje području jugoistočne Europe.

Državna tajnica Metelko-Zgombić uvodno je zahvalila državama članicama na porukama podrške i solidarnosti nakon potresa u Zagrebu, koji nas je pogodio paralelno uz ugrozu koronavirusa (COVID-19). Ministri su raspravili i izazove s kojima se države članice nose u borbi protiv pandemije te ukazali na potrebu koordiniranog odgovora, koji uključuje mjere na nacionalnoj i europskoj razini. Države članice su razmijenile mišljenja o konzularnoj potpori povratka građana EU-a iz trećih država u matične zemlje te o nužnosti djelovanja jedinstvenog tržišta i osiguranja protoka ljudi i roba unutar EU-a, s posebnim naglaskom na lijekove i medicinsku opremu. Istaknuta je potreba zadržavanja zajedništva i udruživanja napora u nošenju s ovom velikom zdravstvenom krizom. 

Državna tajnica Metelko-Zgombić naglasila je kako prilike u Europi i svijetu ukazuju na  dobro odabrani slogan hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a: „Snažna Europa u svijetu punom izazova“, dodavši da pred početak predsjedanja nismo mogli ni zamisliti ovakav razvoj događaja. Unatoč svemu, hrvatsko predsjedništvo, uz pomoć i podršku svih država članica Unije, pokazalo je uistinu koliko je Europa u zajedništvu snažna“ izjavila je Metelko-Zgombić.

Hrvatsko predsjedništvo nastavit će organizirati neformalne videokonferencije ministara različitih formata sve dok se ponovno ne omogući organizacija formalnih sastanaka Vijeća.



Priopćenja