Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Obavijest vezana uz izdavanje odobrenja za osobnu zaštitnu opremu

PROVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) 2020/402 O UVOĐENJU OBVEZE PREDOČENJA ODOBRENJA U SLUČAJU IZVOZA ODREĐENIH PROIZVODA...

PROVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) 2020/402 O UVOĐENJU OBVEZE PREDOČENJA ODOBRENJA U SLUČAJU IZVOZA ODREĐENIH PROIZVODA

Europska komisija je 14. ožujka 2020. donijela Provedbenu uredbu EU 2020/402 o uvođenju obveze predočenja odobrenja u slučaju izvoza određenih proizvoda koja je direktno primjenjiva u svim državama članicama. Ova Provedbena uredba stupila je na snagu 15. ožujka 2020., odnosno na dan objave u Službenom listu Europske unije i primjenjuje se kroz razdoblje od šest tjedana.

Od izbijanja epidemiološke krize koju je prouzročio koronavirus Covid-19 znatno je porasla potreba za osobnom zaštitnom opremom koja je opisana u Prilogu I. navedene Uredbe. S obzirom da je ta oprema nužna za sprečavanje daljnjeg širenja bolesti i zaštitu zdravlja medicinskog osoblja koje liječi zaražene pacijente te kako bi se osigurala adekvatnost opskrbe takvom opremom u Uniji, Europska komisija donijela je privremenu mjeru kojom se izvoz osobne zaštitne opreme u treće zemlje uvjetuje odobrenjem.

Za izvoz osobne zaštitne opreme (iz Priloga I.) iz EU, nužno je odobrenje neovisno o tome potječe li navedena roba iz Unije.

Takvo odobrenje izdaje Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Zahtjeve za odobrenje molimo slati na kontrola.izvoza@mvep.hr



Priopćenja