Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman domaćin neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU u Lužnici

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman bio je u četvrtak, 5. ožujka 2020. godine, domaćin neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova država članica Europske unije. Sastanak se održao u dvorcu Lužnica...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman bio je u četvrtak, 5. ožujka 2020. godine,  domaćin neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova država članica Europske unije. Sastanak se održao u dvorcu Lužnica.

Ministri su razgovarali o odnosima EU-a s Rusijom i Turskom, uključujući kako ih unaprijediti. U pogledu Rusije razgovaralo se o izazovima u odnosima s Rusijom, ali i o mogućim načinima produbljivanja suradnje u područjima, u kojima postoji zajednički interes EU-a, kao što su klimatske promjene i energetika. Pet načela ostaju platformom za angažman, kao i sankcije, koje su izravno povezane s punom provedbom sporazuma iz Minska. Rusija je akter u pitanjima i regijama, koje su važne za EU, te će se aktivnije raditi na angažmanu u pogledu Sirije, Libije, Ukrajine i Arktika.

U pogledu Turske je utvrđeno da su se odnosi u posljednjih nekoliko godina značajno pogoršali te je prijeko potrebno razgovarati o putu naprijed. EU ne može prihvatiti poticanje migracijskog pritiska na njenoj vanjskoj granici. Međutim, prepoznaje ogromne napore Turske u zbrinjavanju četiri milijuna izbjeglica i izazove s kojima se nosi na tom planu.

Na izvanrednom sastanku Vijeća za vanjske poslove, koji će se održati 6. ožujka u Zagrebu, razgovarat će se iscrpnije o razvoju situacije u Siriji i Turskoj.



Priopćenja