Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman na obilježavanju Dana državnosti Republike Bugarske

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman sudjelovao je u srijedu, 4. ožujka 2020. godine, na obilježavanju Dana državnosti Republike Bugarske u Gornjogradskoj gimnaziji

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman sudjelovao je u srijedu, 4. ožujka 2020. godine, na obilježavanju Dana državnosti Republike Bugarske u Gornjogradskoj gimnaziji.

Ministar je govor započeo kratkim osvrtom na povijest hrvatsko-bugarskih odnosa, obilježenu bogatom kulturnom i književnom razmjenom. Posebice je istaknuo doprinose biskupa Josipa Jurja Strossmayera i povjesničara Franje Račkog, koji su odigrali ključne uloge u tiskanju Bugarske narodne pjesme braće Dimitra i Konstantina Miladinova i srdačnom prijemu bugarskih studenata u Zagrebu.

Nakon kratkog povijesnog pregleda odnosa, ministar je sa zadovoljstvom pozdravio i današnje bilateralne odnose s Bugarskom, koje je opisao kao prijateljske te je naveo da su Hrvatska i Bugarska, uz učestale i sadržajne kontakte između svojih institucija, također potpisale četrdesetak ugovora o gospodarskoj, kulturnoj i znanstvenoj suradnji.

Na kraju govora, ministar je poželio puno uspjeha u radu i učenju polaznicima i nastavnicima Bugarskog nedjeljnog učilišta „Ivan Vazov“ te okupljenima još jednom čestitao Dan državnosti Republike Bugarske.

 



Priopćenja