Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman na sastanku Vijeća za vanjske poslove Europske unije

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u ponedjeljak, 17. veljače 2020. godine, na sastanku Vijeća za vanjske poslove Europske unije (FAC)...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u ponedjeljak, 17. veljače 2020. godine, na sastanku Vijeća za vanjske poslove Europske unije (FAC), na kojemu su glavne teme bile situacija u Libiji te odnosi EU-a s Afričkom unijom i Indijom.

Ministar je na Vijeću pozdravio zalaganje visokog predstavnika Josepa Borrella za stabilnost jugoistočne Europe i njegov nedavni posjet Srbiji i Kosovu, kao i važnost angažmana Europske unije prema Bosni i Hercegovini: "Najbliže susjedstvo Europske unije upravo je područje gdje se Unija treba najviše dokazati kao geopolitička Europa - što je ambicija aktualne Europske komisije".

U raspravi o pripremi nove strategije Europske unije o Africi, ministar je naglasio da se moraju uvažiti i potrebe i interesi afričkih država: "Stavit ćemo naglasak na gospodarstvo i ulaganja, borbu protiv klimatskih promjena i osiguravanja budućnosti mladih u Africi. Znamo da je Afrika kontinent mladih, stoga se mora pronaći način kako potaknuti zapošljavanje i omogućiti mladim osobama prosperitet i budućnost u vlastitim zemljama".

Ova strategija treba biti pripremljena zajedno s afričkim partnerima. Tijekom godine uslijedit će sastanak na visokoj razini o Sahelu krajem ožujka u Bruxellesu, ministarski sastanak EU-a i Afričke unije u svibnju u Kigaliju te sastanak na vrhu EU-a i Afričke unije u listopadu u Bruxellesu.

S obzirom na daljnje pogoršanje situacije u Libiji, Vijeće je razgovaralo o aktivnijoj ulozi EU-a u stvaranju uvjeta za stabilizaciju situacije i pokretanje političkog procesa. U vidu snažnijeg angažmana EU-a u vlastitom susjedstvu, dogovoreno je da će EU pokrenuti novu misiju, koja bi na učinkovitiji način pridonijela provedbi embarga na oružje.

Ministri su se neformalno susreli i s ministrom vanjskih poslova Indije Subrahmanyamom Jaishankarom, s ciljem dinamiziranja suradnje EU-a s Indijom.

Ministar Grlić Radman sudjelovao je, uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji "Zajedno za Albaniju". Hrvatska je odlučila donirati milijun eura za pomoć Albaniji obnovom infrastrukture u zdravstvu i obrazovanju, nakon razornog potresa koji je pogodio tu zemlju u studenome prošle godine.



Priopćenja