Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Gordan Grlić Radman na 56. Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji

Drugog dana Münchenske sigurnosne konferencije, u subotu, 15. veljače 2020. godine, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sastao se s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovim...

Drugog dana Münchenske sigurnosne konferencije, u subotu, 15. veljače 2020. godine, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sastao se s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovim. Prilikom sastanka istaknuta je želja za daljnjom suradnjom dviju država i posjetu ministra Lavrova Zagrebu koncem travnja, prvog na ministarskoj razini nakon više od 15 godina.

Ministar Grlić Radman sastao se i s ministrom vanjskih poslova Hašemitske Kraljevine Jordan Aymanom Safadijem, ministricom vanjskih poslova Kneževine Lihtenštajn Katrin Eggenberger, ministrom vanjskih poslova Republike Slovenije Mirom Cerarom te predsjednikom Američkog židovskog odbora Davidom Harrisom.

Ministar Grlić Radman je razmijenio mišljenja s ministrom Cerarom o aktualnim EU temama poput Višegodišnjeg financijskog okvira i proširenja EU, kao i  Zagrebačkog summita koji će se održati u svibnju. Prilikom sastanka s lihtenštajnskom ministricom Eggenberger, ministar Grlić Radman predstavio je prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU i aktivnosti šestomjesečnog predsjedništva. S jordanskim kolegom Safadijem, ministar je razgovarao o unaprjeđenju bilateralne suradnje, Bliskom istoku i Mediteranu kao poveznici između dviju država.

Ministar Grlić Radman, u izaslanstvu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, sudjelovao je i na sastancima s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, predsjednikom Vlade Republike Kosovo Albinom Kurtijem te predsjednikom Republike Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim.

U poslijepodnevnim satima ministar je sudjelovao i na okruglom stolu na temu Inicijative triju mora.



Priopćenja