Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica Nikolina Brnjac na sjednici Europskog parlamenta

Državna tajnica Nikolina Brnjac sudjelovala je od 10.-13. veljače 2020. godine na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu u svojstvu delegirane dužnosnice Vlade RH...

Državna tajnica Nikolina Brnjac sudjelovala je od 10.-13. veljače 2020. godine na plenarnom zasjedanju u  Strasbourgu u svojstvu delegirane dužnosnice Vlade RH za predstavljanje Vijeća Europske unije.

Tijekom plenarne sjednice državna tajnica je govorila o nizu tema koje su u središtu pažnje hrvatskog predsjedanja, kao što su novi Višegodišnji financijski okvir (VFO), budući odnosi s Ujedinjenom Kraljevinom (UK) te migrantska kriza.

Gđa Brnjac je izvijestila zastupnike o pripremama izvanrednog sastanka Europskog vijeća 20. veljače na temu Višegodišnjeg financijskog okvira, istaknuvši kako će nakon postizanja konsenzusa u Europskom vijeću hrvatsko predsjedništvo intenzivno surađivati s Europskim parlamentom. Naglasila je kako je pravovremeni i uravnoteženi dogovor o cijelom VFO-u u zajedničkom interesu svih europskih institucija, država članica te građana.

U obraćanju zastupnicima uoči skorašnjeg usvajanja mandata EU za pregovore o budućim odnosima s Ujedinjenom Kraljevinom, gđa Brnjac je ukazala na važnost provedbe Sporazuma o povlačenju UK iz EU-a, osobito u dijelu kojim su uređena prava građana. Kada se radi o budućim odnosima, posebno je važnim ocijenila dogovor u pogledu zaštite prava građana kao i zaštite integriteta jedinstvenog tržišta i položaja europskih tvrtki. Državna tajnica je također izrazila dobrodošlicu novim zastupnicima koji su zauzeli svoja mjesta u Europskom parlamentu nakon Brexita.

Zaključujući raspravu o humanitarnoj situaciji izbjeglica i migranata na vanjskim granicama EU-a, u okviru koje se raspravljalo i o situaciji na granici između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, državna tajnica Brnjac je naglasila da Republika Hrvatska u potpunosti poštuje sva prava, sigurnost i dignitet izbjeglica i migranata u skladu s međunarodnim, europskim i nacionalnim zakonodavstvom. 

Istaknula je kako Vlada Republike Hrvatske inzistira na nultoj toleranciji prema bilo kakvom vidu nasilja te kako Republika Hrvatska pomno istražuje sve navode o mogućem policijskom nasilju. Republika Hrvatska kao članica Unije ima zadaću štititi državnu granicu i sprječavati sve nezakonite migracije u skladu sa Schengenskim zakonikom i nacionalnim propisima. Državna tajnica je govorila i o važnosti reforme europskog sustava azila te istaknula da je hrvatsko predsjedništvo odlučno raditi u cilju postizanja sveobuhvatnog rješenja u suradnji s novom Europskom komisijom, koja priprema nacrt paketa mjera o migracijama i azilu.

Državna tajnica se također obratila zastupnicima na teme socijalne Europe u digitalnom svijetu, borbe protiv antisemitizma, rasizma i mržnje u Europi te mjera koje Vijeće poduzima u borbi protiv pranja novca.  U raspravi o vladavini prava u Poljskoj, državna tajnica je istaknula da Vijeće pažljivo prati situaciju te iskazala nadu da će nastavak političkog dijaloga Europske komisije s Poljskom donijeti rezultate.

Dodatno, državna tajnica je odgovorila na pitanja koja su zastupnici postavili Vijeću o prioritetima EU-a za 64. zasjedanje UN-ove Komisije o statusu žena, koje se u ožujku održava u New Yorku, kao i oko mjera koje Vijeće poduzima radi sprječavanja nelegalne trgovine kućnim ljubimcima.



Priopćenja