Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman na neformalnom sastanku ministara EU za razvojnu suradnju

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u četvrtak, 13. veljače 2020. godine na neformalnom sastanku ministara EU za razvojnu suradnju...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u četvrtak, 13. veljače 2020. godine na neformalnom sastanku ministara EU za razvojnu suradnju u Bruxellesu, na poziv visokog predstavnika Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepa Borrella Fontelesa i  povjerenice Europske komisije za međunarodna partnerstva Jutte Urpilainen.

Na neformalnom sastanku razgovaralo se o novoj Sveobuhvatnoj strategiji s Afrikom - susjedom EU i kontinentom s jednom od najmlađih svjetskih populacija. Ministar je u svom izlaganju naglasio potrebu prilagodbe nove EU strategije s Afrikom novim trendovima: "U narednom razdoblju slijede dva važna paralelna procesa - Nova sveobuhvatna strategija s Afrikom i novi ambiciozni Sporazum nakon Cotonoua, stoga je važno osigurati partnerstvo s Afrikom prilagođeno 21. stoljeću".

Nadalje je ministar istaknuo da će jedan od ciljeva hrvatskog predsjedanja Vijećem EU biti intenziviranje rasprave o postizanju sveobuhvatnog dogovora, kao i uključenosti svih dionika u svrhu razvoja i mira: "Hrvatsko predsjedništvo snažno podupire uspješno usvajanje nove cjelovite strategije s Afrikom koja će poboljšati partnerstvo EU-Afrika u svim ključnim područjima poput održivog rasta, zelenog plana, migracija i mobilnosti, sigurnosti i mira".



Priopćenja