Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman na Općoj skupštini Međunarodne Paneuropske unije u Strasbourgu

Ministar Grlić Radman sudjelovao je u subotu, 8. veljače 2020. godine, na Općoj skupštini Međunarodne Paneuropske unije u Strasbourgu, na kojoj je govorio o uspješnih i intenzivnih prvih mjesec dana hrvatskog predsjedanja Vijećem EU...

Ministar Grlić Radman sudjelovao je u subotu, 8. veljače 2020. godine, na Općoj skupštini Međunarodne Paneuropske unije u Strasbourgu, na kojoj je govorio o uspješnih i intenzivnih prvih mjesec dana hrvatskog predsjedanja Vijećem EU. Predstavio je i prioritete, kao i teme koje će biti u fokusu šestomjesečnog hrvatskog predsjedanja.

Ministar Grlić Radman istaknuo je da politika proširenja EU-a temeljena na zaslugama je ulaganje u stabilnost i sigurnost: “Ključno je da donesemo odluku o otvaranju pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom prije Zagrebačkog samita u svibnju, koji će biti prilika za stvaranje političkog i strateškog plana za sljedeće desetljeće”.

Ministar se osvrnuo i na Konferenciju o budućnosti Europe, koja će početi tijekom hrvatskog predsjedanja i trajati dvije godine kako bi pružila svježu viziju zajedničke europske budućnosti.
“Konferencija će okupiti institucije EU, vlade i parlamente - ali i ono najvažnije građane. Cilj je još više razviti demokraciju i približiti Uniju građanima, jer je obnova osjećaja zajedništva u Europi ključna za suočavanje s polarizacijom i podjelama u društvu”, naglasio je ministar.

Govoreći o Višegodišnjem financijskom okviru, istaknuo je da mora biti ambiciozan, uravnotežen, održiv te sposoban odgovoriti na unutarnje i vanjske izazove s kojima se EU suočava: “Budući Višegodišnji financijski okvir mora ispuniti očekivanja naših građana u svim državama članicama i suočiti se s novim izazovima poput digitalizacije, klimatskih promjena ili migracija. Također, mora nastaviti financijski podupirati kohezijsku i poljoprivrednu politiku, s ciljem smanjivanja nejednakosti u društvu i ravnomjernijeg regionalnog razvoja”.

Na konferenciji koja se održala u Europskom parlamentu sudjelovali su još predsjednik Međunarodne Paneuropske unije Alain Terrenoir, potpredsjednik Europskog parlamenta Rainer Wieland, predsjednik Hrvatske paneuropske unije akademik Mislav Ježić, bivši ministar i počasni predsjednik Zaklade Charles de Gaulle Jacques Godfrain te drugi ugledni gosti iz Hrvatske i inozemstva.



Priopćenja