Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Uređeno povlačenje Ujedinjene Kraljevine iz EU-a 1. veljače 2020.

Ujedinjena Kraljevina od 1. veljače 2020. godine na uređeni način prestaje biti članicom EU-a stupanjem na snagu Sporazuma o povlačenju Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske iz Europske unije i Europske zajednice za atomsku energiju...

Ujedinjena Kraljevina od 1. veljače 2020. godine na uređeni način prestaje biti članicom EU-a stupanjem na snagu Sporazuma o povlačenju Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske iz Europske unije i Europske zajednice za atomsku energiju.

Republika Hrvatska poštuje tu odluku, iako žali za odlaskom države članice koja je dala dragocjen doprinos razvoju Europske unije.

Temeljem Sporazuma o povlačenju, u prijelaznom razdoblju koje traje do 31. prosinca 2020., nema promjena za građane i poslovnu zajednicu te se pravo EU-a nastavlja primjenjivati. Cilj je Europske unije i Ujedinjene Kraljevine u tom razdoblju dogovoriti buduće partnerske odnose. 

Stoga će Hrvatska u ulozi predsjedavajuće Vijećem EU-a uložiti sve napore, kako bi se na strani Europske unije već krajem veljače usvojile smjernice za te pregovore.



Priopćenja