Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman na Eurotribini o izazovima hrvatskog predsjedanja Vijećem EU

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u srijedu, 29. siječnja 2020. godine, u Kući Europe na panel-raspravi u sklopu 9. Eurotribine...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u srijedu, 29. siječnja 2020. godine, u Kući Europe na panel-raspravi u sklopu 9. Eurotribine pod nazivom Budućnost Europske unije - perspektive i izazovi „Izazovi hrvatskog predsjedanja“, u organizaciji Hrvatskog radija.

Na početku tribine govorio je predsjednik Vlade Andrej Plenković i ocijenio prvih mjesec dana hrvatskog predsjedanja Vijećem EU uspješnim i intenzivnim te se osvrnuo na aktualne događaje u EU, poput Brexita, Višegodišnjeg financijskog okvira i Konferencije o budućnosti Europe. Nakon uvodnog izlaganja premijera Plenkovića, uslijedila je panel-rasprava na kojoj je sudjelovao ministar Grlić Radman.  

Ministar je, između ostalog, govorio o dosadašnjem tijeku predsjedanja Vijećem Europske unije, Europskom zelenom sporazumu, kao i proširenju EU na jugoistok Europe.

"Želimo dijeliti europske vrijednosti s našim susjedima kako bismo osigurali mir, stabilnost, dugoročnu sigurnost i dobre odnose. Biti u europskoj obitelji je logično za zemlje zapadnog Balkana", istaknuo je ministar.

Nadalje je naglasio da Hrvatska danas u EU više nije promatrač, već kreator europskih politika: „Već u prvom mjesecu predsjedanja Hrvatska je napravila veliki posao, nametnuli smo se s pozitivnim rješenjima i prijedlozima, a naši ministri su Hrvatsku izvrsno predstavili na saslušanjima u različitim odborima u Bruxellesu“.



Priopćenja