Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman predsjedao Vijećem za suradnju Europske unije i Kazahstana

Vijeće za suradnju između EU-a i Kazahstana održalo je svoj sedamnaesti sastanak u ponedjeljak, 20. siječnja 2020. u Bruxellesu. Vijećem je predsjedao ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman...

Vijeće za suradnju između EU-a i Kazahstana održalo je svoj sedamnaesti sastanak u ponedjeljak, 20. siječnja 2020. u Bruxellesu. Vijećem je predsjedao ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, a delegaciju Kazahstana predvodio je Mukhtar Tileuberdi, ministar vanjskih poslova Republike Kazahstan.

„Vijeće za suradnju pozdravilo je odluku Vijeća za vanjske poslove o zaključenju Sporazuma o povećanom partnerstvu i suradnji između EU i Kazahstana (EPCA) potpisanog 2015. godine. Naš sporazum koji su sada ratificirale sve države članice EU-a i Europski parlament u potpunosti stupa na snagu 1. ožujka 2020. “, istaknuo je ministar Radman.

Potpuna primjena EPCA-e omogućit će još bližu suradnju u područjima koja se dosad nisu privremeno primjenjivala, posebno u područjima koja spadaju u nadležnost država članica EU-a, kao što su Zajednička vanjska i sigurnosna politika.

Vijeće za suradnju potvrdilo je uzajamnu predanost daljnjem jačanju bilateralnih odnosa, a EU se raduje prvom službenom posjetu predsjednika Tokajeva Bruxellesu sredinom veljače. Razmatrana je uspješna provedba EPCA-e u brojnim područjima: uključujući trgovinu, okoliš i klimatske promjene, energiju, vladavinu zakona i pravosudnu suradnju.

EU je zahvalila Kazahstanu na aktivnoj ulozi u promicanju mira, stabilnosti i sigurnosti u široj regiji, uključujući Afganistan. Također se razgovaralo o regionalnoj sigurnosti, uključujući upravljanje granicama, borbu protiv terorizma i borbu protiv trgovine drogom.



Priopćenja