Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman na konferenciji Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u nedjelju, 19. siječnja 2020. godine, na ministarskoj konferenciji Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u nedjelju, 19. siječnja 2020. godine, na ministarskoj konferenciji Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust (The International Holocaust Remembrance Alliance) u Bruxellesu.

Ovaj Međunarodni savez od 34 države, kojem se Republika Hrvatska pridružila 2005. godine, ima za cilj pružanje podrške obrazovanju, sjećanju i istraživanju holokausta te borbu protiv širenja iskrivljenih informacija, neznanja i mržnje.

“Hrvatska pridaje veliku važnost obrazovanju mladih o uzrocima i posljedicama holokausta (Shoah). Učenje o holokaustu sastavni je dio hrvatskog školskog programa. Jednako tako, preporuke IHRA-e o podučavanju i učenju o holokaustu već su prevedene na hrvatski jezik i bit će predstavljene na nacionalnoj stručnoj konferenciji o podučavanju i učenju o holokaustu krajem siječnja”, naglasio je u obraćanju ministar Grlić Radman.

Na ministarskoj konferenciji organiziranoj u okviru luksemburškog predsjedanja Savezom usvojila se ministarska deklaracija kojom se predviđa jačanje međunarodne političke suradnje i ponovno potvrđivanje kolektivne opredijeljenosti u borbi protiv negiranja holokausta, antisemitizma i svih drugih oblika diskriminacije.

Deklaracijom se, također, obilježava 75. obljetnica završetka Drugog svjetkog rata i 20. obljetnica usvajanja Stockholmske deklaracije, koja je temeljni dokument ovog Saveza. 



Priopćenja