Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Vlada RH usvojila Program hrvatskog predsjedanja Vijećem EU od 1. siječnja 2020. do 30. lipnja 2020.

Na današnjoj 199. sjednici Vlade RH usvojen je Program predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU za razdoblje od 1. siječnja 2020. do 30. lipnja 2020. godine...

Na današnjoj 199. sjednici Vlade RH usvojen je Program predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU za razdoblje od 1. siječnja 2020. do 30. lipnja 2020. godine. Riječ je o dokumentu u kojem su navedene i detaljno razrađene sve mjere i aktivnosti kojima će se RH prioritetno baviti tijekom svog predsjedanja Vijećem EU, a koji je Hrvatska pripremila vodeći se nacionalnim prioritetima, u skladu sa smjernicama novog Strateškog programa Europske unije 2019. – 2024. te nastavljajući se na Osamnaestomjesečni program rada Vijeća predložen od Rumunjske, Finske i Hrvatske, koji je odobren na sastanku Vijeća EU-a za opće poslove u prosincu 2018. godine.

Šestomjesečni Program predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU počiva na četirima stupovima:

•          Europa koja se razvija

•          Europa koja povezuje

•          Europa koja štiti

•          Utjecajna Europa

Ta četiri prioriteta objedinjena su u motu „Snažna Europa u svijetu punom izazova“, koji sažima viziju Europe koja djeluje u korist svojih država članica i svojih građana.

Prioritetne teme i aktivnosti razrađuju se kroz deset sastava Vijeća EU te na sveobuhvatan način opisuju očekivanu dinamiku rada hrvatskog predsjedništva na najvažnijim dosjeima, pri čemu će Hrvatska raditi kao pošten i neutralan posrednik, gradeći suradnju i dogovor među državama članicama u duhu konsenzusa i međusobnog poštovanja.

Hrvatska u siječnju dinamično kreće u predsjedanje Europskom unijom

Govoreći o Programu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije 1. siječnja - 30. lipnja 2020. godine, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković zahvalio je svim resorima koji su sudjelovali u izradi ovog cjelovitog dokumenta koji, kako je istaknuo, dobro pozicionira naše predsjedanje i kroz strateški program EU u razdoblju 2019-2024. koje je usvojilo Vijeće u lipnju.
 
"On uzima u obzir i program rada Komisije Ursule von der Leyen, a također kontekstualizira naše aktivnosti sa četiri bitne točke. Odmah na početku je brexit kojim ćemo se baviti u neposrednoj budućnosti, dakle već u siječnju. Drugi je kapitalni dosje, a to je Višegodišnji financijski okvir – sedmogodišnji proračun. Treće je konferencija o budućnosti Europe za koju će Hrvatska organizirati i koordinirati stajališta svih članica na razini vijeća, a četvrta točka je sastanak na vrhu država jugoistoka Europe i članica Unije, u Zagrebu početkom svibnja gdje će se govoriti o perspektivi politike proširenja u desetljeću koje je pred nama," nabrojio je Plenković.

Premijer je istaknuo da svaka formacija Vijeća ima i svoje zakonodavne aktivnost, kazavši da  očekuje se od svih onih koji će sudjelovati u njima da "zajedno s nadležnim povjerenicima i sa službama Vijeća i kroz dijalog i trijalog nekada s Europskim parlamentom vodimo računa o tome koji će zakonski dosjei doći u fazu usvajanja," rekao je Plenković.
 
Prijedlog medijima i javnosti da prouče navedene dokumente
 
Navodeći aktivnosti koje nam predstoje, Plenković je podsjetio da ćemo već u tjednu od 7. siječnja imati vrlo intenzivan i dinamični slijed zbivanja.

"Posjetit ću Paris 7. siječnja, razgovarati s predsjednikom Macronom, 9. siječnja ovdje dolazi novi predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, a istoga dana navečer dolazi cijela Europska komisija s  Ursulom von der Leyen. S njima ću imati sastanak 10. siječnja u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici," rekao je premijer.

Potom slijedi predstavljanje programa našega predsjedanja pred Europskim parlamentom 14. siječnja u Strasbourgu, a 16. siječnja su predviđene konzultacije u Njemačkoj s Angelom Merkel.

"To je samo u prvih 15 dana, nakon Rima, dolazi nam cijeli Bruxelles u Zagreb, idemo u Strasbourg, Pariz i Berlin. Kada tome pribrojimo i broje aktivnosti koje će imati ministar vanjskih i europskih poslova zaokružujemo političku pripremu i dinamiku aktivnosti u razdoblju koje je pred nama," zaključio je predsjednik Vlade.
 
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman dodao je kako je ovo doista, kao što je predsjednik Vlade istaknuo, povijesni dan za ovu Vladu i hrvatsku državu te zahvalio svim kolegicama i kolegama ministrima koji su sudjelovali u kreiranju ovog, kako je rekao, povijesnog dokumenta.
 
"Možemo biti ponosni na izgled, vizualitet ovog dokumenta, ne samo vizualitet koji može biti dakle neka slikovnica, nego i sadržaj koji ovdje ističe hrvatske prioritete," rekao je ministar vanjskih poslova, dodavši kako će predsjedanje pridonijeti jačanju utjecaja i vidljivosti Hrvatske u međunarodnim odnosima te da ankete pokazuju kako raste podrška europskom putu među hrvatskim građanima.

 

Program možete preuzeti ovdje: Program hrvatskog predsjedanja Vijećem EU

 

Izvor: Vlada RH/MVEP



Priopćenja