Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Predstavljena preuređena Nacionalna i sveučilišna knjižnica za hrvatsko predsjedanje Vijećem EU

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković danas je službeno otvorio Kongresni centar Nacionalne i sveučilišne knjižnice, središnje mjesto održavanja događanja u organizaciji Hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije...

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković danas je službeno otvorio Kongresni centar Nacionalne i sveučilišne knjižnice, središnje mjesto održavanja događanja u organizaciji Hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Uređenjem Kongresnog centra Nacionalna i sveučilišna knjižnica je četvrt stoljeća nakon njenog otvaranja u svibnju 1995. u potpunosti dovršena prema zamisli njenog autora, akademika Velimira Neidhardta.
Preseljenjem gruntovnice iz prostora Nacionalne i sveučilišne knjižnice u travnju ove godine stvoren je funkcionalni kongresni centar površine 7200 metara kvadratnih.

Čitav prostor uređen je prema najsuvremenijim standardima i opremom za ovakve objekte. Opremljena je i 5G mrežom, u još uvijek nekomercijalnoj uporabi.

U završnoj fazi realizacije projekta svoj doprinos ugradilo je više od 150 građevinskih radnika koji su u samu zgradu ugradili 4000 metara kvadratnih kamena, 3000 metara kvadratnih tapisona, 2000 metara kvadratnih drvenih obloga, 3000 metara kvadratnih metalnih stropova i čak 200 kilometara raznih kablova.

Srce centra čini plenarna dvorana od 550 metara kvadratnih, dvije manje dvorane za 60 do 80 sudionika, četiri dvorane za bilateralne sastanke, dvije dvorane za sastanke do 60 sudionika, zatim Press centar, radni prostor za novinare, sobe za slušanje namijenjene delegatima sastanka, blagovaonice, 12 televizijskih kabina i ambulanta.

Od ukupnih 166 događaja tijekom Hrvatskog predsjedanja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici će se održati oko 50, što znači skoro svaka 2 do 3 dana. Već 9. siječnja tu će se sastati cijeli novi sastav Europske komisija, zajedno s Vladom, čime će se i službeno označiti početak Hrvatskog predsjedanja.
Zgrada Nacionalne i sveučilišne knjižnice će biti otvorena i funkcionalna i tijekom održavanja velikog broja sastanaka tijekom Predsjedanja. Iznimke će biti sastanci na najvišoj razini, poput posjeta Europske komisije, a kojih će tijekom šest mjeseci biti manje od deset, kada će se Knjižnica morati biti u potpunosti zatvorena za javnost.

Izvor: eu2020.hr



Priopćenja