Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica Metelko-Zgombić boravila u Madridu

Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić je tijekom boravka u Madridu sudjelovala na 14. Azijsko-europskom ministarskom sastanku...

Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić je tijekom boravka u Madridu sudjelovala na 14. Azijsko-europskom ministarskom sastanku (ASEM) te održala bilateralne političke konzultacije sa španjolskim državnim tajnikom za EU Luisom Marcom Aguirianom Naldom u Ministarstvu vanjskih poslova, EU i suradnje Kraljevine Španjolske. 

14. sastanak ministara vanjskih poslova ASEM-a održan je pod nazivom "Asia and Europe: Together for Effective Multilateralism" i okupio je predstavnike više od pedeset zemalja iz Europe i Azije, kao i predstavnike EU-a i ASEAN-a, pod pokroviteljstvom visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a Josepa Borrella. U fokusu su bile dvije teme: poticanje multilateralnog sustava i osnaživanje održive povezivosti između Europe i Azije, kao i jačanje suradnje po mnogim regionalnim i sigurnosnim temama.

Dt Metelko-Zgombić je u svojem govoru istaknula važnost održavanja ASEM-a, kao potvrdu povezanosti Europe i Azije. Naglasila je prioritete predsjedanja RH Vijećem EU 2020., u kojima je povezanost nužan alat u globalnoj konkurentnosti za Europu i Aziju. Zaključno je naglasila ulogu ASEM-a u izgradnji učinkovitog multilateralizma i međunarodnog poretka s UN-om u njegovoj srži, kao i  međunarodnog trgovinskog sustava utemeljenog na pravilima WTO-a. U tom smislu, dt Metelko-Zgombić istaknula je kako Hrvatska podržava ključnu temu ovoga ministarskog sastanka „zajedno za učinkoviti multilateralizam“.

Na marginama sastanka održani su odvojeni bilateralni sastanci dt Metelko-Zgombić s izaslanstvima Novog Zelanda, na čelu s parlamentarnim podtajnikom za vanjske poslove Fletcher Tabuteauom i Vijetnama, na čelu s potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Pham Binh Minhom.

U nastavku boravka u Madridu, državna tajnica je održala bilateralne konzultacije s državnim tajnikom za EU Kraljevine Španjolske Luisom Marcom Agiurianom Naldom, na kojima su razmijenjena stajališta o najaktualnijim EU temama.

Dt Metelko-Zgombić je upoznala sugovornika s prioritetima i završnim pripremama za predsjedanje RH Vijećem EU u prvoj polovici 2020. Sugovornici su razmijenili stajališta o nizu pitanja koja će biti ključna za vrijeme hrvatskog predsjedanja: izlasku VB iz EU i početku pregovora o budućim partnerskim odnosima, pregovorima oko Višegodišnjeg financijskog okvira, širim pitanjima proširenja EU i otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom te zagrebačkom Summitu EU-ZB, koji će se održati u svibnju 2020. Razgovaralo se i o suradnji u području zajedničke sigurnosne i obrambene politike, kao i o tzv. Zelenom planu, tj. strategiji za postizanje održivosti gospodarstva EU-a pretvaranjem klimatskih i ekoloških izazova u prilike, uz osiguravanje pravedne i uključive tranzicije, te je obostrano naglašena i potreba uspostavljanja zajedničkog pristupa pitanju migracija.

Također, na konzultacijama je učinjen pregled bilateralnih odnosa između dviju država u svim područjima te je izraženo obostrano zadovoljstvo intenziviranjem odnosa, kao i želja za njihovim daljnjim produbljivanjem, a posebno na gospodarskom i kulturnom području. Dt Aguiriano Naldo je izrazio potporu Kraljevnine Španjolske glede priključenja Republike Hrvatske Eurozoni i Schengenu, kao i spremnost posjetiti Hrvatsku tijekom predsjedanja RH Vijećem EU.



Priopćenja