Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman na sastanku Vijeća EU-a za vanjske poslove

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u ponedjeljak, 9. prosinca 2019. godine, na sastanku Vijeća EU-a za vanjske poslove...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u ponedjeljak, 9. prosinca 2019. godine, na sastanku Vijeća EU-a za vanjske poslove (FAC) u Bruxellesu, kojim je prvi puta predsjedao novoizabrani visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, Josep Borrell Fontelles.

Ministri su raspravljali o daljnjem razvoju partnerstva i suradnje Europske unije i Afrike, kao i o novoj sveobuhvatnoj strategiji za Afriku. "Riječ je o europskom susjedstvu koje je još uvijek vrlo nestabilno, zbog čega i svjedočimo velikom broju migranata koji pokušavaju doći u Europu. Zbog toga Europska unija ulaže velike napore, kroz razvojnu pomoć i izgradnju institucija afričkih zemalja kako bi se ostvarila dugoročna stabilnost ovog kontinenta", istaknuo je ministar.

Ususret sutrašnjem obilježavanju međunarodnog dana ljudskih prava, ministri su posvetili pažnju ovom pitanju koje je važna sastavnica vanjske politike EU-a. Ministri su dogovorili da će EU uspostaviti globalni sankcijski režim o ljudskim pravima, na čemu će se početi raditi u sljedećem razdoblju.

Treći dio sastanka bio je posvećen raspravi o postizanju veće djelotvornosti Europske unije na međunarodnoj sceni. "Budući da je ovo prvi sastanak s novim visokim predstavnikom Borrellom, bila je to odlična prilika da čujemo njegove poglede i prijedloge i da mu mi, kao uskoro država predsjedateljica, iznesemo u okviru bilateralnog sastanka svoje", naglasio je ministar.

Uoči Vijeća, ministar je sudjelovao na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a s kolegama ministrima Sjeverne Makedonije i Albanije, u domaćinstvu grčkog ministra vanjskih poslova. Ministar je pritom ponovo iskazao žaljenje što nije donesena odluka o otvaranju pregovora s dvjema državama: "Ohrabrio sam ih u njihovim daljnjim reformskim naporima. Naglasio sam da će Hrvatska tijekom svog predsjedanja Vijećem Europske unije raditi odlučno s europskim partnerima kako bi se ostvarili pomaci prije Summita u Zagrebu u svibnju sljedeće godine".

Ministar Grlić Radman danas i sutra prvi puta predsjeda Vijećem za suradnju Europske unije s Kirgistanom i Tadžikistanom. Time je Hrvatska, i prije prvoga siječnja 2020. godine, u sferi vanjske politike preuzela kormilo Europske unije.

 



Priopćenja