Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica Zdravka Bušić na sastanku Ministarskog vijeća OESS-a

Državna tajnica za politička pitanja Zdravka Bušić sudjelovala je 5. i 6. prosinca 2019. godine na sastanku Ministarskog vijeća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Bratislavi...

Državna tajnica za politička pitanja Zdravka Bušić sudjelovala je 5. i 6. prosinca 2019. godine na sastanku Ministarskog vijeća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Bratislavi. Na sastanku su u fokusu rasprave bili kriza u Ukrajini i ostale sigurnosne prijetnje na području OESS-a.

Državna tajnica Bušić u svom je obraćanju zahvalila Slovačkoj na ovogodišnjem predsjedanju i preuzimanju odgovornosti za sigurnost i stabilnost područja OESS-a. Izrazila je zabrinutost u vezi situacije u Ukrajini te istaknula podršku radu OESS-ove stalne promatračke misije u Ukrajini. Osvrnula se također i na ljudsku dimenziju OESS-a koja je pod velikim pritiskom zbog sve lošijeg stanja ljudskih prava na području OESS-a. Skrenula je pozornost na sve veće nepovjerenje između država koje počinje utjecati kako na europski tako i na globalni poredak te naglasila da će se Hrvatska, koja predsjeda Vijećem Europske unije od siječnja 2020., između ostalog fokusirati i na jačanje učinkovitog multilateralizma. Osvrnula se na važnost terenskih misija OESS-a u jugoistočnoj Europi te posebice istaknula rad OESS-ove misije u Bosni i Hercegovini i iznijela hrvatske stavove o situaciji u BiH.

Na marginama sastanka Ministarskog vijeća, državna tajnica Bušić održala je bilateralne sastanke s predsjednikom Parlamentarne skupštine OESS-a Georgeom Tsereteliem i glavnim tajnikom Parlamentarne skupštine OESS-a Robertom Montellom kao i s ministricom vanjskih poslova Kneževine Andore, Mariom Ubach Font.

Sastanak Ministarskog vijeća u Bratislavi označio je kraj predsjedanja Slovačke OESS-om. Predsjedanje OESS-om tijekom 2020. godine preuzet će Albanija.



Priopćenja