Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica Brnjac na predstavljanju prvog stupa prioriteta predsjedanja Vijećem EU "Europa koja se razvija"

Državna tajnica Nikolina Brnjac sudjelovala je na konferenciji posvećenoj predstavljanju prvog stupa prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije...

Državna tajnica Nikolina Brnjac sudjelovala je na konferenciji posvećenoj predstavljanju prvog stupa prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije "Europa koja se razvija", 3. prosinca 2019. godine u Varaždinu.

U svom izlaganju državna tajnica je istaknula da će Hrvatska tijekom šestomjesečnog predsjedanja nastaviti promicati otvorenu trgovinsku politiku s ciljem poticanja gospodarskog rasta i novih mogućnosti za izlazak na svjetska tržišta, ali i jačanja uloge i položaja Europske unije u svijetu.
„Naše će se predsjedanje odvijati u vrijeme kada međunarodni sustav trgovine utemeljen na pravilima prolazi kroz značajnu krizu koja dovodi u pitanje pravila koja čine temelj svjetske trgovine“, istaknula je državna tajnica Brnjac.

„EU ima najrašireniju mrežu trgovinskih sporazuma sa svijetom. U primjeni je 41 trgovinski sporazum sa 72 zemlje svijeta koji omogućuju lakši i jeftiniji protok roba i usluga između EU-a i njezinih trgovinskih partnera, stvarajući doista jedinstven prostor gospodarske komunikacije. Prevedeno u broj radnih mjesta, samo trgovina sa zemljama izvan EU-a osigurava 36 milijuna radnih mjesta u državama članicama Unije“, naglasila je državna tajnica te kazala da ćemo se zalagati za ista pravila za sve, uz borbu protiv nelojalne konkurencije, čime ćemo štititi radna mjesta u Hrvatskoj, ali i u cijeloj Europskoj uniji.

Kroz dva panela konferencije predstavljeni su glavni prioriteti hrvatskoga predsjedanja u kontekstu ujednačenog, održivog i uključivog razvoja Europe, brige o demografiji, snažnog unutarnjeg tržišta, održivog rasta i konkurentnosti Unije. Na konferenciji su sudjelovali, također, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković te brojni drugi drzavni tajnici i pomocnici ministra.

Predstavljanjem prioriteta "Europa koja se razvija" završen je ciklus predstavljanja krovnih prioriteta Republike Hrvatske tijekom njezina predsjedanja Vijećem EU u prvoj polovini 2020. godine.



Priopćenja