Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Sastanak državne tajnice za europske poslove Andreje Metelko-Zgombić s Peterom Burianom, posebnim predstavnikom Europske unije za Srednju Aziju

Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić održala je 31. listopada 2019. godine sastanak s Peterom Burianom, posebnim predstavnikom EU-a za Srednju Aziju.

Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić održala je 31. listopada 2019. godine sastanak s Peterom  Burianom, posebnim predstavnikom EU-a za Srednju Aziju.

Državna tajnica Metelko Zgombić istaknula je da je nova Strategija EU-a za Srednju Aziju iz lipnja ove godine pravovremeno donesen dokument te izrazila nadu da će se njena provedba odvijati na obostrano zadovoljstvo EU-a i pet država Srednje Azije (Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan). Izdvojila je važnu ulogu koju je u njenoj pripremi imao posebni predstavnik EU Burian. Također je izvijestila o prioritetnim područjima u okviru predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU-a, koji su predstavljeni 30. listopada.

Veleposlanik Burian istaknuo je važnost suradnje sa Srednjom Azijom, osobito u područjima  energetike te gospodarskog razvoja, povezivosti, klimatskih i okolišnih pitanja te sigurnosti. S obzirom na nejednaku gospodarsku razvijenost te nedovoljno razvijene administrativne sposobnosti sa srednjoazijskim partnerima treba surađivati u pitanjima razvoja i primjene međunarodnih pravila i standarda u gospodarstvu te stvaranju povoljnijeg okruženja za ulaganje.

Na sastanku s pomoćnikom ministra Vicom Skračićem veleposlanik Burian predstavio je neke od aktivnosti koje EU i države članice organiziraju u suradnji s državama Srednje Azije te su u tom smislu razmotrene mogućnosti budućeg angažmana Republike Hrvatske na tom planu tijekom predsjedanja Vijećem EU-a.

 



Priopćenja