Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar vanjskih i europskih poslova Grlić Radman na sastanku Vijeća EU-a za vanjske poslove

Ministar vanjskih i europskih poslova Grlić Radman sudjelovao je u ponedjeljak, 14. listopada 2019. godine, na sastanku Vijeća EU-a za vanjske poslove u Luksemburgu...

Ministar vanjskih i europskih poslova Grlić Radman sudjelovao je u ponedjeljak, 14. listopada 2019. godine, na sastanku Vijeća EU-a za vanjske poslove u Luksemburgu.

Ministri su s UN-ovim posebnim izaslanikom za Siriju Geirom Pedersenom raspravljali o situaciji na terenu, posebno na sjeveroistoku Sirije, te o izgledima za daljnji politički proces.

Države članice EU-a osudile su tursku vojnu operaciju te pozvale Tursku da zaustavi vojne aktivnosti.

“Turska jednostrana vojna akcija negativno utječe na stabilnost i sigurnost bliskoistočne regije, ali i na europsku te međunarodnu sigurnost. Hrvatska podupire rješavanje krize diplomatskim i političkim sredstvima kako bi se izbjegla humanitarna katastrofa”, istaknuo je u raspravi ministar Grlić Radman.

Razlog za zabrinutost predstavljaju i strani teroristički borci s područja Sirije.  Hrvatsko stajalište je da u sadašnjim okolnostima treba zadržati dijalog i otvorene kanale komunikacije s Turskom.

“Prisutna je opasnost od novoga vala izbjeglica prema Europi. U tom kontekstu upozoravam na aktualni pritisak ilegalnih migracija na zapadno-balkanskom pravcu, odnosno na hrvatskoj granici s Bosnom i Hercegovinom i povećanje od 211% ove godine”, naglasio je ministar Grlić Radman.

Vijeće je usvojilo i zaključke o turskim nezakonitim aktivnostima istraživanja podmorja u Sredozemlju te o produljenju mandata operacije EUFOR Althea u Bosni i  Hercegovini.

Na margini sastanka ministar Grlić Radman se susreo s francuskim kolegom Jean-Yvesom Le Drianom, s kojim je razgovarao o potrazi za nestalim kapetanom Dinom Miškićem i drugim članovima posade potonulog broda Bourbon Rhode. Francuski ministar razumije našu zabrinutost te ističe da francuske snage nastavljaju aktivno nadzirati područje potonuća broda.

Na tu temu, ministar Grlić Radman je na sastanku 28 kolega ministara zajedno s ukrajinskim ministrom Vadymom Prystaikom istaknuo važnost pomorske sigurnosti te suradnje u operacijama spašavanja na Sredozemlju i općenito u svijetu.

U Luksemburgu su se sastali i ministri Češke, Hrvatske, Njemačke, Poljske i Švedske na temu Istočnog partnerstva i planiranog summita, za čije održavanje tijekom hrvatskog predsjedanja postoji snažni interes unutar EU-a.

Također, hrvatski ministar je održao i bilateralni sastanak s estonskim kolegom Urmasom Reinsaluom, na kojem su istaknuti vrlo dobri odnosi između dviju zemalja te razmotreni modaliteti suradnje uoči i tijekom predsjedanja Vijećem EU-a.



Priopćenja