Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Nastupni posjet veleposlanice Irske u Republici Hrvatskoj Olive Hempenstall

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman primio je u četvrtak, 19. rujna 2019. godine, u nastupni posjet veleposlanicu Irske...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman primio je u četvrtak, 19. rujna 2019. godine, u nastupni posjet veleposlanicu Irske u Republici Hrvatskoj Olive Hempenstall.
Na sastanku je izraženo zadovoljstvo intenziviranjem bilateralnih odnosa i posjeta na svim razinama, a sugovornici su izrazili i želju za jačanjem poslovne i gospodarske suradnje.

Ministar Grlić Radman posebno je istaknuo ulogu hrvatske dijaspore u Irskoj kao važnog mosta u jačanju bilateralnih odnosa. 
Jedna od poveznica između dviju država je i činjenica da će Rijeka i irski Galway 2020. godine biti europske prijestolnice kulture, što predstavlja dodatni potencijal za jačanje suradnje u područjima kulture i turizma. 

Sugovornici su razgovarali o predstojećem hrvatskom predsjedanju Vijećem EU, Brexitu i njegovom utjecaju na Irsku te politici proširenja EU-a na države Zapadnog Balkana, pri tom posebice o otvaranju pregovora EU sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom te situaciji u BiH. Veleposlanica Hempenstall je čestitala Hrvatskoj na dobivanju jednog od potpredsjedničkih mjesta u novom sastavu Europske komisije.



Priopćenja