Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica Brnjac sudjelovala na pripremnim sastancima povodom nadolazećeg predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU 2020.

Državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, dr. sc. Nikolina Brnjac boravila je od 16. do 18. rujna 2019. godine u radnom posjetu Strasbourgu...

Državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, dr. sc. Nikolina Brnjac boravila je od 16. do 18. rujna 2019. godine u radnom posjetu Strasbourgu. Tom prigodom održala je sastanke s brojnim predsjednicima i članovima odbora i grupacija unutar Europskog parlamenta te najvišim dužnosnicima Glavnog tajništva Europskog parlamenta, u cilju što kvalitetnije pripreme predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU.

Među ostalim, državna tajnica susrela se s Markusom Winklerom, zamjenikom glavnog tajnika Europskog parlamenta, Davidom McAllisterom, predsjednikom Odbora Europskog parlamenta za vanjske poslove, Johanom Van Overtveldtom, predsjednikom Odbora za proračun, Riccardom Riberom d'Alcalom, glavnim direktorom za unutarnju politiku te Pietrom Duccijem, glavnim direktorom za vanjsku politiku u Europskom parlamentu. U okviru radnog posjeta održan je i sastanak s hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu.  

Sve sugovornike državna tajnica Brnjac informirala je o aktivnostima koje Republika Hrvatska poduzima vezano uz predstojeće predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem EU. Istaknuto je i kako predsjedanje Vijećem EU za Hrvatsku predstavlja najsloženiji europski projekt od procesa pristupanja Uniji te da je time u proces pripreme predsjedanja, ali i kasnije samog predsjedanja uključen niz tijela izvršne vlasti, na svim razinama te velik broj drugih institucija, počevši od Hrvatskog sabora, civilnog društva, ali i mnoge druge. Na svim sastancima izražena je predanost i spremnost Republike Hrvatske da 1. siječnja 2020. godine preuzme predsjedanjem Vijećem EU.



Priopćenja