Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica Metelko Zgombić sudjelovala na sastanku Vijeća za opće poslove (GAC)

Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je u četvrtak, 18. srpnja 2019. godine, na sastanku Vijeća za opće poslove (GAC) u Bruxellesu...

Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je u četvrtak, 18. srpnja 2019. godine, na sastanku Vijeća za opće poslove (GAC) u Bruxellesu.

Vezano uz Višegodišnji financijski okvir 2021.-2027.(VFO), finsko Predsjedništvo je predstavilo plan daljnjeg rada, a države članice su istaknule svoje tematske prioritete i viđenja kako ostvariti balansiran, moderniziran i održiv VFO koji će osnažiti EU i adresirati potrebe građana. Istaknuta je nada postizanja političkog sporazuma do kraja godine, te potreba usuglašavanja financiranja novih prioriteta poput klimatskih ili migracijskih izazova zajedno s tradicionalnim politikama. Državna tajnica Metelko-Zgombić je podržala postizanje dogovora o VFO-u do kraja 2019. godine. Naglasila je važnost zadržavanja odgovarajućeg financiranja kohezijske i zajedničke poljoprivredne politike, kao i zadržavanja trenutnih provedbenih pravila poput razine sufinanciranja, pred-financiranja i N+3 pravila, uz predloženo referentno razdoblja 2014.-2016.  Istaknula je važnost poticanja demografskih mjera kroz VFO.

Republika Hrvatska pozdravila je prioritete finskog predsjedanja EU od 1. srpnja do 31. prosinca 2019. godine koje će se odvijati pod sloganom „Održiva Europa – održiva budućnost“, a fokusiraju se na:  1. zajedničke vrijednosti i vladavinu prava; 2. konkurentnu i socijalno uključivu Europu; 3. EU kao globalnog lidera klimatske aktivnosti; 4. sveobuhvatnu zaštitu sigurnosti građana; 5. sveobuhvatno upravljanje migracijama; 6. VFO 2021.-2027.: provedba prioriteta EU-a. Oni se većim dijelom nastavljaju i na Osamnaestomjesečni program predsjedanja Vijećem EU-a od 1. siječnja 2019. do 30. lipnja 2020., koji su pripremile države članice Trija – Rumunjska, Finska i Hrvatska.

Tijekom sastanka raspravljena je i provedba Strateškog programa EU-a za razdoblje 2019.-2024. Predsjedništvo je predstavilo plan rada kako operacionalizirati provedbu tog programa kroz sve konfiguracije Vijeća. Države članice su poduprle takav proaktivan pristup te su istakle važnost usredotočenosti na konkretne rezultate, jačanje koherentnosti u radu formacija Vijeća, provedbu zakonodavnih prijedloga te važnost uključenja javnosti. Državna tajnica Metelko-Zgombić istaknula je da Republika Hrvatska zagovara veću koherentnost i sinergiju u radu Vijeća, te važnost adresiranja prioriteta Strateškog programa kroz sve formacije Vijeća EU, kao i kroz daljnje strateške i operativne dokumente, te rada na daljnjem približavanju EU građanima. Istaknula je važnost usvajanja novih Strateških smjernica za područje slobode, sigurnosti i pravde za koje će Republika Hrvatska posebno zalagati i kojima će se odrediti glavne aktivnosti u tom području u nadolazećem petogodišnjem razdoblju.

Europska komisija je predstavila novu Komunikaciju o jačanju vladavine prava u EU koja se odvija na tri razine: promicanje i snaženja kulture vladavine prava u EU, prevencije u pogledu vladavine prava, te u konačnici odgovora na EU razini.

Posljednja točka bila je posvećena vladavini prava u Poljskoj pri čemu je Europska komisija predstavila trenutačno stanje nastavno na obrazloženi prijedlog u skladu sa člankom 7. stavkom 1. Ugovora o EU.



Priopćenja