Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Sastanak državne tajnice Metelko-Zgombić i drugog glavnog tajnika u irskom Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine Roryja Montgomeryja

Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić primila je u petak, 28. lipnja 2019. u posjet drugog glavnog tajnika u irskom Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine, Roryja Montgomeryja...

Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić primila je u petak,  28. lipnja 2019. u posjet drugog glavnog tajnika u irskom Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine, Roryja Montgomeryja.

Sugovornici su izrazili obostrano zadovoljstvo veoma dobrim bilateralnim odnosima dviju država, gdje su osobito istaknuti intenziviran dijalog na visokoj razini u posljednjih nekoliko godina.

Sugovornici su raspravljali o aktualnim pitanjima u Europskoj Uniji, s naglaskom na novi Višegodišnji financijski okvir, Strateški program Europske unije, predstojeće hrvatsko predsjedanje EU 2020 te događanja vezano uz istupanje Ujedinjene Kraljevine iz EU. Državna tajnica Metelko-Zgombić uz to je izvijestila o aktualnostima u procesu hrvatskog pristupanja schengenskom prostoru i eurozoni.

Glavni tajnik Montgomery pozdravio je izbor potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova RH Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe, te istaknuo važnost koju Irska pridaje toj organizaciji.

Završno je glavni tajnik Montgomery, u okviru svojeg posjeta, održao predavanje u MVEP-u za predstavnike tijela državne uprave o svojim iskustvima tijekom irskog predsjedanja Vijećem EU 2013. g., u kojem razdoblju je obnašao dužnost stalnog predstavnika svoje zemlje pri Europskoj uniji.



Priopćenja