Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pejčinović Burić u službenom posjetu Republici Malti

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić boravila je 13. lipnja 2019. godine u službenom posjetu Republici Malti...

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić boravila je 13. lipnja 2019. godine u službenom posjetu Republici Malti.

Tijekom posjeta ministrica se susrela s malteškim ministrom vanjskih poslova i trgovine Carmelom Abelom. Sugovornici su istaknuli vrlo dobre bilateralne odnose, a izražena je i želja za intenziviranjem odnosa, posebice na području trgovine, kulture, turizma i zaštite mora.

Razmijenjena su mišljenja o aktualnim globalnim i regionalnim temama, kao i temama vezanim uz Europsku uniju, o sveobuhvatnom pristupu migracijama, sigurnosnim pitanjima, te Mediteranu i jugoistočnoj Europi.

Sugovornici su ukazali na potrebu intenzivnijeg dijaloga i razmjenu dobre prakse i stajališta u okviru priprema Republike Hrvatske za nadolazeće predsjedanje Vijećem Europske unije 2020. godine. Jedan od prioriteta hrvatskog Predsjedanja bit će i europski put jugoistočne Europe, kojeg i Malta smatra bitnim, te će Hrvatska organizirati Sastanak na vrhu Europske unije i jugoistočne Europe posvećen toj temi. Tijekom posjeta ministrica je održala sastanak sa članovima izaslanstva Malte u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.



Priopćenja