Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Potpredsjednica Vlade i ministrica Pejčinović Burić na sastanku Odbora ministara Vijeća Europe i obilježavanju 70. godišnjice Vijeća Europe

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je na 129. sastanku Odbora ministara i obilježavanju 70. godišnjice Vijeća Europe...

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je na 129. sastanku Odbora ministara i obilježavanju 70. godišnjice Vijeća Europe, koji su pod predsjedanjem Finske održani 16. i 17. svibnja 2019. godine u Helsinkiju.

Na sastanku se raspravljalo o aktualnim izazovima s kojima se suočava Vijeće Europe te je usvojen niz odluka s ciljem jačanja učinkovitosti organizacije i jedinstva njezinih članica. Ministrica Pejčinović Burić u svome je obraćanju istaknula predanost Hrvatske temeljnim načelima i vrijednostima koje Vijeće Europe zastupa te pozvala na jačanje europskog konvencijskog sustava izgrađenog na Konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i Europskoj socijalnoj povelji.

S ciljem obilježavanja 70 godina postojanja ove najstarije europske međunarodne organizacije usvojena je politička deklaracija u kojoj je istaknuta jedinstvena uloga Vijeća Europe u promidžbi zaštite ljudskih prava, demokracije i vladavine prava na europskom kontinentu.

Tijekom dvodnevnog okupljanja organizirane su rasprave o budućem djelovanju i ulozi Vijeća Europe u borbi protiv socijalnih nejednakosti u Europi, a o radu Europskog suda za ljudska prava održan je posebni sastanak s novoizabranim predsjednikom Suda Linosom Alexanderom Sicilianosom.

U okviru obilježavanja 70. obljetnice, 16. svibnja 2019. godine, održana je svečana ceremonija potpisivanja dokumenata i sporazuma Vijeća Europe, a potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova u ime Hrvatske potpisala je Konvenciju o manipulaciji sportskim natjecanjima te Konvenciju o integriranom pristupu sigurnosti, zaštiti i uslugama na nogometnim utakmicama i drugim sportskim priredbama. Ministrica Pejčinović Burić također je u ime Hrvatske položila ispravu o ratifikaciji Konvencije protiv trgovanja ljudskim organima.

Sastankom u Helsinkiju završilo je finsko, a započelo šestomjesečno francusko predsjedanje Odborom ministara Vijeća Europe.



Priopćenja