Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica Metelko-Zgombić sudjelovala na neformalnim sastancima za očuvanje zajedničke europske baštine

Nakon tragičnog požara u kojem je stradala katedrala Notre-Dame, francuska vlada, u suradnji s rumunjskim predsjedništvom Vijeća Europske unije, organizirala je u Parizu 3. svibnja 2019. godine neformalni sastanak ministara kulture i ministara europskih poslova država članica Europske unije...

Nakon tragičnog požara u kojem je stradala katedrala Notre-Dame, francuska vlada, u suradnji s rumunjskim predsjedništvom Vijeća Europske unije, organizirala je u Parizu 3. svibnja 2019. godine neformalni sastanak ministara kulture i ministara europskih poslova država članica Europske unije. Hrvatsku su predstavljale ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i državna tajnica za europske poslove Ministarstva vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko-Zgombić. Nakon odvojenih sastanaka u ministarstvima vanjskih poslova i kulture, na zajedničkoj plenarnoj sjednici u Louvreu usvojena je Deklaracija o očuvanju zajedničke europske baštine.

Na sastancima je razrađena strategija za što bolje očuvanje zajedničke baštine i stvaranje „Europskog mehanizma za očuvanje ugrožene baštine“, koji bi omogućio što jednostavniju i što bržu razmjenu informacija te stavljanje na raspolaganje stručnjaka za žurno reagiranje u izvanrednim situacijama državama članicama Europske unije. Mehanizam bi funkcionirao u bliskoj suradnji s međunarodnim partnerima, osobito s UNESCO-om. Posebna pozornost posvetila bi se ulozi mladih Europljana, kojima bi se omogućio rad na projektima obnove baštine te uključilo volontere iz Europskih snaga solidarnosti.

U svom obraćanju ministrima europskih poslova, državna tajnica Metelko-Zgombić istaknula je kako Hrvatska, nakon tragičnih ratnih iskustava i uništenja stotine sakralnih objekata, ima veliko iskustvo u obnovi graditeljske baštine pa je hrvatska Vlada ponudila pomoć svojih stručnjaka za obnovu katedrale Notre-Dame. Naglasila je kako je ona simbol Francuske, europske kulture i kršćanskog nasljeđa Europe, stoga je njezina obnova zajednička dužnost. Najavila je i kako će Republika Hrvatska tijekom svog predsjedanja Vijećem Europske unije održati tematski sastanak posvećen zaštiti i obnovi zajedničke europske baštine.



Priopćenja