Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministrica Pejčinović Burić otvorila Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Kazahstan

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić boravila je u utorak, 30. travnja 2019. godine u posjetu Republici Kazahstan...

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić boravila je u utorak, 30. travnja 2019. godine u posjetu Republici Kazahstan.

Tijekom posjeta Republici Kazahstan ministrica Pejčinović Burić sastala se s ministrom vanjskih poslova Republike Kazahstan Beibutom Atamkulovim. Ministri su u razgovoru potvrdili vrlo dobre i prijateljske odnose dviju zemalja te naglasili potrebu za daljnjim intenziviranjem sveukupne, osobito gospodarske suradnje. Razmijenjena su mišljenja o aktualnoj situaciji u Kazahstanu i  srednjoazijskoj regiji pri čemu su se dvije strane složile da je Srednja Azija ključna karika u projektima euroazijske povezivosti. Izraženo je i zadovoljstvo otvaranjem prvog hrvatskog veleposlanstva u Srednjoj Aziji te uvjerenje da će ono doprinijeti intenziviranju suradnje dviju država.

U okviru posjeta potpisan je Memorandum o suglasnosti između Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Ministarstva obrazovanja i znanosti Republike Kazahstana o suradnji u područjima obrazovanja i znanosti, koji će omogućiti razvoj i razmjenu suradnje u navedenim područjima.

Ministrica Pejčinović Burić sastala se i s predsjednikom Donjeg doma Parlamenta Nurlanom Nigmatulinom te predsjednicom Senata Darigom Nazarbajevom. Riječi je bilo o jačanju parlamentarne i bilateralne suradnje.

Posjet Kazahstanu završen je svečanim otvaranjem Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Kazahstan na kojem su nazočili kazahstanski ministar vanjskih poslova Beibut Atamkulov, njegov zamjenik Roman Vasiljenko te predstavnici diplomatskog zbora i hrvatske zajednice u Kazahstanu.



Priopćenja