Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica Metelko Zgombić na Vijeću za vanjske poslove

Državna tajnica Andreja Metelko Zgombić sudjelovala je 8. travnja 2019. godine na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU-a...

Državna tajnica Andreja Metelko Zgombić sudjelovala je 8. travnja 2019. godine na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU-a. Vijeće je raspravljalo o Afganistanu, Istočnom partnerstvu i Venezueli.

Rasprava o Afganistanu održala se u kontekstu aktualnih napora u cilju iznalaženja rješenja sukoba i postizanja trajnog mira u Afganistanu kroz pokretanje mirovnog procesa. Vijeće je razgovaralo o daljnjem angažmanu EU-a. Potvrđena je predanost i daljnja potpora Afganistanu na putu prema miru, sigurnosti i boljitku kroz pomoć u osiguranju uključivosti mirovnog procesa i reformama, kroz jamstvo mirovnom procesu, pomoć u reintegraciji boraca te promicanje regionalne trgovine i povezivosti. EU potiče izravne unutar-afganistanske pregovore kako bi se osigurala uključivost mirovnih napora pod vodstvom i u vlasništvu Afganistanca te pomirba, pri čemu ističe ključnu važnost sudjelovanja žena, kao i mladih i manjina. Državna tajnica Metelko Zgombić ukazala je na važnost očuvanja postignuća u posljednjih 18 godina u Afganistanu, u čijem je ostvarenju pomogla međunarodna zajednica. Istaknula je da će Republika Hrvatska nastaviti davati doprinos naporima za prevladavanje sukoba i razvoj Afganistana svojim angažmanom u potpori afganistanskim obrambenim i sigurnosnim snagama kroz aktivnosti NATO Misije Odlučne potpore, u okviru koje je trenutačno deseti kontingent sa 104 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, te kroz razvojnu suradnju doprinosom Zakladnom fondu za potporu policiji (Law and Order Trust Fund for Afghanistan, LOTFA).

Vijeće je razgovaralo o politici Istočnog partnerstva uoči ministarskog sastanka s istočnoeuropskim partnerima 13. svibnja u Bruxellesu, nakon kojeg će konferencijom na visokoj razini  svečano biti obilježena deseta obljetnica inicijative. Istočno partnerstvo obuhvaća šest istočnoeuropskih država partnera – Armenija, Azerbajdžan, Bjelarus, Gruzija, Moldova i Ukrajina. Ocijenjeno je da se ostvaruje napredak u provedbi 20 ciljeva, utvrđenih u četiri područja za jačanje suradnje s partnerima – upravljanje, gospodarstvo, povezivost, društvo – te istaknuto da je potrebno uložiti daljnje napore u područjima vladavine prava, pravosuđa, borbe protiv korupcije te medijskih sloboda. EU ostaje predana učvršćivanju ove politike kao glavnog pokretača reformi te projekcije stabilnosti i vrijednosti u istočnom susjedstvu EU-a. Republika Hrvatska nastavlja podupirati i pomagati partnerima bilateralno kroz političku i tehničku potporu te prijenos stručnih znanja o eurointegracijama i u provedbi potrebnih reformi koje će ih približiti EU.

U pogledu Venezuele Vijeće je razmotrilo posljednja događanja u zemlji u svjetlu nastavka teške političke, društvene i humanitarne krize. Osvrnulo se i na rad Međunarodne kontaktne skupine za Venezuelu u pogledu odgovora na humanitarnu krizu i stvaranja uvjeta za održavanje predsjedničkih izbora. EU iskazuje ozbiljnu zabrinutost stalnim pogoršanjem situacije u zemlji i uvjeta u kojima žive milijuni Venezuelanaca uslijed nestašice hrane i osnovnih usluga. Vijeće nastavlja isticati ključnu potrebu iznalaženja mirnog i demokratskog rješenja za aktualnu krizu te povratak demokraciji. EU će nastaviti s angažmanom, humanitarnim te u cilju potpore političkom procesu, uključujući kroz angažman u okviru Međunarodne kontaktne skupine, kao i s razmatranjem daljnjih ciljanih mjera prema pojedincima u slučaju daljnjeg pogoršavanja situacije u zemlji.

Vijeće je razmotrilo situaciju u Libiji te istaknulo ključnu potrebu zaustavljanja vojne eskalacije i neprijateljstava te povratak dijalogu. Visoka predstavnica Mogherini je također izvijestila o svom sudjelovanju na sastanku na vrhu Arapske lige, koji se održao 21. ožujka u Tunisu.



Priopćenja